Igår skrev DN en artikel där det framgår att Polisen kommer att hårdbevaka motorcyklister i sommar. Detta trots att vi är den trafikantgrupp som fortbildar oss, och tydligt visar att vi bryr oss om trafiksäkerhet, vilket resulterat i rekordfå förolyckade motorcyklister de senaste åren. Underbart! Om den statistikkåta trafikpolisen verkligen vill göra nytta skulle de istället hålla koll på alla bilister och lastbilschaufförer som är upptagna med allt annat än körningen. För om det är något som är ett allvarligt problem ur trafiksäkerhetssynpunkt så är det bilisternas och yrkesförarnas dåliga uppmärksamhet på vad som händer där ute, utanför sitt egna fordon.

Antalet motorcyklar har ökat med 30 procent under det senaste decenniet. Under perioden 2007-2012 har antalet dödade motorcyklister på två hjul halverats, från 60 till 30 personer. Det är underbar läsning för en som älskar motorcykelkörning. Det som dock inte framgår här är att en tredjedel av de som dör i trafiken på motorcykel är drogpåverkade. Dessutom saknar över 27 procent av dem som dör i MC-olyckor körkort.

Trygg-Hansas olycksstatistik för 2010 med mer än en part inblandad i en olycka visar att motorcyklisten var vållande till skadan i endast 27 procent av fallen. I hela 62 procent av skadorna var det föraren av ett annat fordon som var vållande. Du som kör motorcykel har säkert räddat dig själv från en och annan olycka där någon bilist var ouppmärksam men du hade sinnena på vakt.

Under de senaste 25 åren har jag kört extremt mycket motorcykel, merparten av dessa år har motorcykelkörningen varit mitt levebröd. Och enligt mig är det något av det roligaste man kan göra med kläderna på. Jag kör helt enkelt motorcykel för att det är roligt och för att leva livet. Vi som kör motorcykel har antagligen ett mycket mer givande och roligare liv än övriga, och det kanske är därför så många "oinvigda" sneglar surt på oss. De är antagligen avundsjuka...

Idag är motorcyklisterna från alla samhällsklasser, och det finns det många olika typer av motorcyklar, för olika ändamål och personligheter. Att sakta smyga fram med exempelvis en glidare kan vara härligt en stund, och jag tycker faktiskt att det kan vara riktigt trevligt ibland. Under årens lopp har jag även varit ute på en hel del äventyr, och att utforska världen med motorcykel är något jag gillar skarpt. Dessutom älskar jag att sladda fram på grusväg, eller skita ner mig i ett endurospår.

Men så har vi då det här som man inte får tala så högt om, det där som inte är politiskt korrekt. Jo, det är nämligen så att jag älskar att köra fort, och frågar du mig så är det vad motorcykelkörningen främst handlar om, olika former av kickar som får mig att känna att jag lever. Missförstå mig inte. Jag är inte 20 år längre, men fortfarande älskar jag att köra lika fort nu som jag alltid har gjort. Men att köra fortare än vad som är tillåtet på allmän väg är givetvis fel, och nu ska Polisen minsann hårdbevaka landets motorcyklister eftersom ett fåtal krämar ur sina maskiner för glatta livet på landsvägen. Givetvis ska Polisen se till att landets lagar efterträds, men det känns som att det finns andra områden som skulle ge betydligt bättre effekt, om det verkligen är säkrare trafik man är ute efter vill säga...

Enligt mig har en majoritet av bilisterna inte någon som helst koll på trafiken överhuvudtaget, och dit hör alla de som inte känner till grundläggande trafikregler, som hur högerregeln fungerar, hur man ska köra i en cirkulationsplats och vad fordonets blinkers är tänkt att användas för. Och varför man ska vrida på huvudet eller kolla i samtliga av bilens sido- och backspeglar för att få bättre koll, på trafiken, inte hur man själv ser ut...

Som motorcyklist gör man säkrast i att köra som om man är osynlig för övriga trafikanter. För oftast är man sannolikt det.

Du som motorcyklist vet att köra i exakt lagstadgad hastighet betyder att man snart har en bilist tätt bakom, på endast någon meters avstånd, som ligger där kilometer efter kilometer istället för att köra om. Eller vad som händer om man skulle råka köra lite för långt åt höger i högerfilen på motorvägen, då ska man inte bli förvånad över om en och annan som kör om passerar med bilens högra hjulpar i högerfilen, tätt intill motorcykelns vänstersida.

Jag vet att jag inte är politiskt korrekt när jag säger det, men den stora massan av landets bilister borde inte ha körkort. Detta trots att de inte kör fört fort, och det handlar inte om något tramsigt vi mot dem, utan om allvarligare saker. Ofta ses dom köra i 60 kilometer i timmen på 70-80-vägar, för att sedan köra i 50-kilometer i timmen eller fortare på vägar med en maxhastighet på 30 eller 40 kilometer i timmen. Majoriteten har helt enkelt inte koll på läget.

Men det stora problemet, det som gör det livsfarligt för oss som kör motorcykel, är merparten av övriga trafikanters totala avsaknad av allt vad uppmärksam är. I en aktuell artikel från Motormännen framgår det exempelvis att många lastbilsförare sms:ar, surfar på nätet, och kollar på film (i vissa extremfall porrfilm) samtidigt som de "kör".

När du är ute och kör nästa gång, slå en blick in i de bilar som du har intill dig, och du kommer snart finna en och annan som är strängt upptagen i ett livsviktigt telefonsamtal, någon annan som surfar på internet eller skickar SMS. Vad som händer runt omkring har de i trafiken har de noll koll på. Det är här trafikpolisen borde fokusera sina resurer, men det är väl antagligen inte politiskt okej. Bättre att fokusera på motorcyklisterna, det är ju bara en hög busar i alla fall...

Det kanske är just det här som gör att många andra trafikanter uppenbarligen ogillar motorcyklister, eftersom de tvingas vara uppmärksamma på vad som händer i trafiken, inte bara i sin egen bil.

Polisen - idag ska jag på en motorcykeltur från Stockholm ner till Linköping tur och retur. Tänkte att ni kanske är intresserade, så att ni kan stå redo med era laserpickadoller. Givetvis hoppas jag istället på att ni har fullt upp med att stoppa porrfilmskollande lastbilschaufförer, ouppmärksamma taxichaufförer och bilister som ligger allt för nära fordonen framför, samtidigt som de mobilsurfar på nätet.

Kör nu motorcykel för att leva livet, troligtvis har du bara ett...