Även människor med funktionshinder måste kunna ges chansen att uppleva motorcykelåkandet. Fastbikes gjorde ett kortare besök hos Hedemora Anpassnings Stockholms-filial i Järfälla där de anpassar olika fordon efter kundernas önskemål och behov.

Det bygge som vi ville kika närmare på är en installation som medger växling från styret. En av företagets anställda, Jesper Söderström visar oss den aktuella BMW R 1150 RT från 2002 som har genomgått en förändring för att passa sin ägare.

bmw

Mannen som äger BMW: n har varit med om en trafikolycka där han tyvärr miste sin vänstra fot. Han bär numera protes och i detta fall blir mannen överraskad av Kanal 5:s program Sofias änglar där de ordnar så att han ska kunna åka motorcykel igen. Programmet kommer att sändas tidig vår 2013.

kolv

En kolv har snyggt dolts bakom nedre kåpan och svetsats fast vid växlingspedalen. Det som är bra är att den befintliga växlingen finns kvar om någon annan vill köra den och växla som vanligt. Jesper vrider på tändningen och demonstrerar knapparnas funktion, det är en grön respektive en röd knapp för växling upp och följaktligen ner. Jag får även förmånen att provköra motorcykeln och det fungerar utmärkt. Knapparna är lättmanövrerade och växlingen sker direkt och precist. Det som jag kan tänka mig är att känslan av vilken växel som ligger i försvinner lite när man växlar med knappar. På just den här BMW modellen är det inga problem, den är ju utrustad med växelindikator så det är bara att kika på instrumentpanelen så det blir rätt.

knappar