Under mer än 20 års tid har jag kört motorcykel, i stort sett året runt. Jag minns, konstigt nog, inte vad som fick mig att börja, men det är det bästa och viktigaste beslut jag har tagit i mitt liv. En del frågar om jag inte är rädd om livet eftersom jag väljer att köra motorcykel. Tvärtom, jag kör motorcykel för att jag älskar livet!

 

För de flesta motorcyklister verkar motorcykelintresset ha föranletts av någon minnesvärd motorcykelupplevelse; man har fått hänga med på en tur, fått köra själv, sett någon spektakulär motorcykelshow eller ett häftigt race. Så är fallet med exempelvis Jerry Williams, som hängde vid knuttefiket ”Tallis”, Pampas och Stadion i yngre dagar. Likadant är det med ökenprinsessan Annie Seel som blev såld efter att ha varit på en actionspäckad motorcykelshow. Och så var det även för den skotska skådespelaren och inbitne motorcyklisten Ewan McGregor, som fick provköra en Honda Monkey Bike vid fem års ålder. Mer om dessa personers kärlek till motorcykelkörningen kan du läsa på annan plats här på Fastbikes.se.

Ewan

Ewan McGregor

 

Jag var 16 år och jag hade inte ens en egen moped när jag en dag, utan att jag egentligen minns varför, begav mig till en trafikskola i mina gamla hemtrakter. Senare den sommaren var jag med körkort för lätt motorcykel och med en nyinhandlad Yamaha RD125. Där och då fick mitt liv en helt ny mening och riktning. Det var början på mitt nya liv som motorcyklist. Sedan dess har jag aldrig kunnat vara utan dessa motoriserade tvåhjulingar. Inte ens efter det att jag som 26-åring hade tagit bilkörkort, tvingad av min dåvarande arbetsgivare.

fb_JerryWilliams-8

Jerry Williams

 

Att köra motorcykel är tveklöst det bästa jag vet, även om jag i jakten på adrenalin har kunnat jämföra med dykning, klippklättring, fallskärmshoppning, snowboardåkning, slalom och skärmflygning från de franska alptopparna. Ingenting jag provat är i närheten så häftigt, underbart och stimulerande för både kropp och själ, och i synnerhet inte i det långa loppet. Jag tröttnar aldrig på att köra motorcykel. För att citera Jerry Williams: ”Visst kan det vara najs att dra ut på en sväng i en båt, men hur roligt är det efter en stund..?”

Har du haft en jobbig dag? Efter några minuters motorcykelkörning är allt jobbigt som bortblåst. Frågar du mig är motorcykelkörning som ett rullande apotek eller spa om du så vill. Det botar huvudvärk, nedstämdhet och allmän tristess. Dessutom är sannolikheten stor att ditt sociala nätverk kommer att växa. För när man kör motorcykel spelar inte yrke, lön, kön, ålder, religion eller annan tillhörighet den minsta roll.

fb_DSC_0204

Är du inte riktigt övertygad? Lägg då till att det numera finns gott om motorcyklar som är både billiga i inköp, bensinförbrukning och försäkring. Dessutom slipper du trängselskatt, parkeringsavgifter, fortkörningskameror, storstadsträngsel och parkeringsproblem.

På senare tid har man gjort stora framsteg inom skyddsutrustning för motorcyklister samtidigt som motorcyklarna hela tiden blir allt mer driftssäkra. Utvecklingen har även gått snabbt framåt vad gäller alternativa drivkällor såsom el, gas och bränsleceller. Redan i år finns ett antal serietillverkade eldrivna motorcyklar på marknaden, perfekta som pendlarmaskiner till och från arbetet.

fb__MG_1156

Nu kanske du vill veta vilken hoj du ska köpa, vilka vägar du ska ta, kanske hitta en hojåkarvän men framförallt hitta inspiration för ditt (nyvunna) motorcykelintresse?

Kolla runt här på Fastbikes.se så hittar du förhoppningsvis mer matnyttigt, eller kanske det är dags att damma av motorcykeln i garaget, eller ta det där efterlängtade mc-körkortet (du som inte redan har det)…