2012 bjuder på en lysande nyhet från italienska Airoh. Hjälmarna Mirò XRP 600 och Mathisse RS X Turn är försedda med fotoluminescensteknologi. Hjälmarnas grafik absorberar dagsljus som sedan återges i mörkret och ökar chansen att du blir upptäckt i tid.

Italienska Airoh är en av världens ledande tillverkare av mc-hjälmar. Märket har vuxit snabbt de senaste åren och sedan 2010 är Duells distributör av Airohs hjälmar i Sverige, Norge och Danmark. Produkterna kännetecknas av hög kvalitet och snygg design. De välkända modellerna Mirò XRP och Mathisse RS X har funnits i sortimentet ett tag, och har nu förärats med den nya fotoluminescensteknologin.

Mathisse-RS-X-Turn

Återger solljuset

Fotoluminescens innebär att ett material "suger åt sig" ljus för att sedan avge ljuset när det har blivit mörkt. Förenklat kan man säga att det reflekterar solljuset med en fördröjning. 60 minuters dagsljus är tillräckligt för att hjälmarna ska avge ljus under de följande 8–10 timmarna.

– Det är viktigt att påpeka att det inte är fråga om en lampa men skenet är starkare än exempelvis en reflex eller en fluorescerande färg. Man kan jämföra med självlysande leksaker, som t.ex. de stjärnor man klistrar fast i taket i barnrummet, säger Caroline Muller Roussel, som är produktchef för personlig utrustning på Duells.

Säkerhet dygnet runt

Att vara synlig i trafiken är grundläggande säkerhet för alla mc-förare. Med den nya tekniken från Airoh ger du mötande och medtrafikanter bästa möjliga förutsättningar att upptäcka dig i tid, även under dåliga sikt. Men det finns ännu fler fördelar med de fotoluminescerande hjälmarna Mirò XRP och Mathisse RS X. Båda modellerna är öppningsbara hjälmar med integrerade solvisir. Mirò har dessutom ett dubbelgodkännande för körning i både öppet och stängt skick. Mathisse RS X Turn finns i svart, medan Mirò XRP 600 kommer i både svart blank och vit blank.

Fakta: Fotoluminescens

Fotoluminescens uppstår när ett särskilt ämne kan absorbera solljusets minsta partiklar, de så kallade fotonerna, för att senare återstråla dem. I normala fall sker denna återreflektion inom loppet av 10 nanosekunder. Det material som finns i hjälmarnas skal gör det dock möjligt att förlänga denna period till upp till tio timmar. Eftersom fotonerna är en beståndsdel som bara finns i UV-ljus fungerar det inte att belysa ytan med en vanlig lampa. Däremot behöver det inte vara strålande sol, utan normalt dagsljus räcker för att fenomenet ska uppstå.