Tillsammans med VTI och Sahlgrenska sjukhuset håller Transportstyrelsen på att ta fram en tillförlitlig metod för att bedöma personer med synfältsbortfall och om de kan få tillbaka sitt körkort. Du som är berörd har nu möjlighet att delta i en studie, men skynda dig att anmäla ditt intresse, då antalet deltagare i studien är begränsat.

Sjukdomar och tillstånd som riskerar att försämra uppmärksamheten eller omdömet kan utgöra hinder för att köra fordon och att arbeta i vissa delar av transportsektorn. Det gäller till exempel synfel, hjärtsjukdomar, diabetes, epilepsi, ADHD och trötthet.

– Vi behöver ha större kunskap om hur olika medicinska tillstånd och sjukdomar påverkar trafiksäkerheten och hur dessa tillstånd kan testas och bedömas. Genom att öka kunskapen bidrar vi till en ökad trafiksäkerhet, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, håller på att utveckla en simulator som ska användas för att testa personer med synfältsbortfall och som har återkallat körkort. Tillsammans med Sahlgrenska universitetssjukhuset och Transportstyrelsen ska man ta fram en metod som ska bedöma om dessa personer kan få tillbaka sitt körkort eller inte.

Den som är berörd av synfältsbortfall och har återkallat körkort har möjlighet att delta i en studie för att arbeta fram metoden. VTI behöver ett antal försökspersoner i projektet för att utveckla metoden i simulatorn. Deltagande i dessa simulatorförsök under utvecklingsfasen är kostnadsfria. Dock kommer man inte att kunna utfärda några intyg som kan användas i dispensärenden under projektets utvecklingsfas. Regelrätta testningar kommer, om utvecklingen av testmetoden går som planerat, att erbjudas tidigast hösten 2014.

Mer information och hur man anmäler sig finns på VTI:s webbplats