Inför VTI:s Transportforum 2014 har Sveriges Motorcyklister, SMC, gått igenom dödade på motorcykel 2011-2012 och jämfört gruppen som saknat körkort med dem som hade körkort. 40 procent av dem som dödades på motorcykel 2011-2012 saknade körkort, och fem av dessa bar inte hjälm. Många av dessa körde lånad eller stulen MC och var påverkade av alkohol och/eller droger, medan andra saknade hjälm. Om alla som kör motorcykel har körkort och är nyktra och/eller drogfria under MC-körning skulle dödstalen halveras, menar SMC, som anser att alla aktörer bör satsa gemensamt på att minska olovlig MC-körning och öka körkortstagandet på MC.

Av 70 omkomna saknade 28 körkort vilket motsvarar 40 procent. Medelåldern är lägre bland dem som saknar körkort, 33,3 år, men visar också att det inte handlar om ungdomar.

Ställer man gruppen körkortslösa mot dem som hade körkort visar bilden tydligt att gruppen gjorde sig skyldig till en rad trafikbrott vid körningen som ledde till dödsolyckan. Majoriteten är påverkade av alkohol och/eller droger. Fem av 28 körkortslösa använde inte hjälm.

LÄS MER HOS SMC