Tidigare i år uppmanade Sveriges Motorcyklister, SMC, Transsportstyrelsen om att minska storleken på registreringsskyltar för motorcyklar och mopeder. Dessutom har SMC propagerat för nya regler som tillåter mindre registreringsskyltar utan EU-symbol. I Transportstyrelsens aktuella upphandlingsunderlag för framtidens skyltar går det att konstatera att regskyltarna på motorcyklar och mopeder blir mindre.

SMC har i tidigare skrivelse till Transportstyrelsen begärt möjligheten att välja två storlekar på registreringsskyltar för motorcyklar, en med eller utan EU-symbol.

Enligt den nya upphandlingsplanen från Transportstyrelsen blir den nya storleken för motorcyklar och mopeder 170 x 150 mm och kommer alltid att ha en EU-symbol (terrängmotorfordon, beskickningsfordon och saluvagnsfordon undantaget). Dagens regskylt för motorcyklar är i måtten 195 x 155 mm.

- Transportstyrelsen vill ha en enhetlighet på samtliga svenska fordons skyltar vilket också bidrar till lägre kostnader. Många EU-länder har redan idag endast skyltar med EU-symbol, säger Kjell-Åke Sjödin, Transportstyrelsen till SMC.

De nya registreringsskyltarna ska börja gälla från 1 januari 2014.