SMC, Sveriges Motorcyklister, har under de senaste veckorna kontaktats av personer som är i full färd med att ta körkort för motorcykel, elever som kuggats och inte fått någon ny tid. På grund av de nya tuffare körkortsreglerna som träder i kraft den 19 januari 2013 betyder det problem. Åldersgränsen för att få köra tunga motorcyklar höjs och det införs en ny behörighet, A2.

Motorcykelsäsongen är (för Trafikverkets körprov för A-behörighet) över i norra Sverige medan det i södra Sverige fortfarande råder plusgrader. Exempelvis genomför Trafikverket i Malmö förarprov för motorcykel till och med 15 november och alla tider är redan fullbokade. SMC har frågat om man ska erbjuda fler uppkörningstider för motorcykel men det är inte planerat.

Riksdagen har beslutat om nya bestämmelser som innebär en rad förändringar. Dessa förändringar träder i kraft den 19 januari 2013. Bakgrunden till förändringarna är ett EU-direktiv, och syftet sägs vara att få trafiksäkrare och enhetligare körkortsbestämmelser inom hela EU.

Fem nya körkortsbehörigheter införs. Det innebär att det så kallade stegvisa tillträdet blir tydligare när det gäller behörigheter för motorcyklar (och för tunga lastbilar, tunga bussar och tunga släp).

Med stegvist tillträde menas att en körkortshavare successivt, med stigande ålder eller ökad erfarenhet av ett fordon av lättare slag, får tillträde till de mer krävande fordonen inom en fordonskategori.

Bland annat höjs åldersgränsen för att få köra effektstarka "tunga" motorcyklar samtidigt som den nya A2-behörigheten införs.

Den nya behörigheten A2 ger rätt att köra motorcyklar vars nettoeffekt är högst 35 kilowatt och där förhållandet mellan nettoeffekt och tjänstevikt inte överstiger 0,2 kilowatt/kg. Åldersgränsen för den nya behörigheten är satt till 18 år.

Samtidigt som de nya reglerna införs försvinner även möjligheten att vid 18 års ålder ta körkort med behörighet A med begränsad effekt till högst 25 kilowatt (A begränsad).

Åldersgränsen för behörigheten A höjs från 21 till 24 år. Personer som haft behörigheten A2 i minst två år kommer att kunna ta behörigheten A från 20 års ålder.

Från och med den 19 januari 2013 krävs behörighet B för att köra fyrhjuliga "motorcyklar"(körkort med behörighet A utfärdade före den 19 januari 2013 ger fortsatt rätt att köra fyrhjulig motorcykel).

A1 och A2 ger behörighet att köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt på högst 15 kilowatt.
 Behörigheterna A och B ger rätt att köra trehjuliga motorcyklar med mer än 15 kilowatt nettoeffekt om körkortsinnehavaren har fyllt 21 år.

 

LÄNK TILL PDF MED ÖVERSIKT ÖVER DE NYA A-BEHÖRIGHETERNA

 

Mer information om körkort