Nu finns Mina fordon – en app för fordonsägare

Häromdagen lanserade Transportstyrelsen för första gången en mobil app för både Androidtelefoner och Iphone där fordonsägare får möjlighet att utföra flera olika ärenden, såsom exempelvis att utföra ägarbyten, få information om egna och andras fordon och utföra av- och påställning av egna fordon.

Mina fordon finns på Google play och i App Store och appen kan användas för att:

-Göra ägarbyte av egna fordon mellan privatpersoner

-Få information om egna fordon

-Få information om andras fordon

-Göra på- och avställning av egna fordon

-Få information om trängselskatt för egna fordon (skattebeslut och preliminära dygnsbelopp).

 

Den stora nyheten är att man nu kan göra ägarbyte via en e-tjänst med appen – det har inte varit möjligt tidigare.

För att göra ägarbyte på ett fordon har det varit nödvändigt att anmäla det genom att både köpare och säljare fyllt i och undertecknat fordonets registreringsbevis. Beviset har sedan skickats med post till Transportstyrelsen för registrering. Drygt en miljon sådana anmälningar skickas till oss varje år.

– Appen är ett exempel på vår satsning att göra det enkelt att använda våra tjänster och öka tillgängligheten. Dessutom ska den göra hanteringen billigare, säger Transportstyrelsens generaldirektör Staffan Widlert.

Appen har en streckkodsläsare som läser av den information som finns i en kod på registreringsbevisen. Man använder också uppgifter som finns på köparens och säljarens körkort för identifiering. Det gör appen säker.

iphone dump_stor

Appen finalist i tävlingen Guldlänken 2012

Mina fordon har redan gått till final i tävlingen Guldlänken 2012 som premierar den mest innovativa e-förvaltningsutvecklingen för offentlig verksamhet i Sverige. Vinnaren utses den 30 maj 2012 på konferensen Offentliga Rummet i Uppsala.