72.000 besökte Bilsport Performance & Custom Motor Show

Bilsport Performance & Custom Motor Show är över för den här gången. Över 72.000 trotsade det instabila vädret och tog sig till Elmia för den traditionella insparken av en ny entusiastbilssäsong. Och ytterligare 5.000 bevittnade på lördagskvällen den spektakulära burnout-showen på Elmias utomhusarena.

Det kom snö, det var kallt, det varnades för att ge sig ut på vägarna. Ändå var rädslan att missa starten på en ny gatbilssäsong större än den att fastna i bilköer med sommardäck på vinterväg. Över 72.000 besökte Bilsport Performance & Custom Motor Show!

De som gjorde det fick dessutom uppleva en av de bästa påskshowerna som arrangerats, inte bara till storlek utan även till utställningens kvalitet.

En särskild Hot Rod-avdelning med noggrant utvalda utställningsobjekt, Elvis-tema, tidningen BIlsport 50 år och den traditionellt rika mix av fordon som gjort Bilsport Performance & Custom Motor Show så attraktiv.

Ett trendskifte som i år var mycket tydligt är övergången inom stylingsidan av hobbyn där det så kallad stance har utkristalliserat sig som det nya. I princip handlar det om en utveckling av det som runt millennieskiftet kallades tyskstuk, maximalt sänkt fjädring och med rejält sträckta däck på breda fälgar till en bil med clean look.

Den sedan tidigare etablerade trenden med korsbefruktning av råa prestandafordon och snyggbyggen med hög finish var också en stil som växt sig starkare. Det stod helt klart efter prisutdelningen.

Hela helgen var Erik Hanssons extrema Amazon GTR- snackisen bland utställare och besökare. Helt otippat var det inte men förstagångsutställaren med sin första custombyggda bil vann de två tyngsta troféerna på Performance show: Best In Show och Peoples Choice!

På Custom Show, en hall bort svarade svenskättlingen Jerry Magnusson för den närmaste prestationen då hans Chip Foose-designade Magnatude roadster belönades med priserna Street Rod Open, Exhibitors Choice, Best Paint och så Best in Show Custom!

Svenskättlingen var dessutom mäkta imponerad av showen. Så stor och så hög nivå på bilarna menade han var ovanligt att se i USA.

En av de största attraktionerna var dock en utställning som skulle gjort succé som permanent museum i Las Vegas eller till och med Memphis. Mässgeneral Lasse Theander lyckats samla ihop en imponerande utställning med bilar, skivor prylar som ägts eller brukats av Elvis Presley, kungen av Rock'n Roll.

Människor som levt och verkat i Elvis innersta krets hade bjudits in för att berätta sin story. Däribland Elvis gode vän Joe Esposito och studiogitarristen Reggie Young berättade historier om sina minnen med Elvis och spelade inför fullsatta läktare.

Där arrangerades även en Elvis Song Contest där artister som ser ut och sjunger som Elvis tävlade om en resa till Memphis i USA. Vinnaren var Big Mike från Visby.

Tillsammans med utomhusshowen där Armén körde uppvisning med stridsvagnen Leopard och stuntföraren Terri Grant sladdade cirklar med sin Legend Car, påskaftonsbus med burnoutshow för alla som ville bränna däck på arenan och det faktum att hela påskhelgen flöt på med en högre och godare stämning än någonsin gjorde påsken 2012 till en helg att minnas.

Väl mött på samma plats, samma ställe: Bilsport Performance & Custom Motor 2013!