Från och med 1 juli 2012 måste alla motorfordon som färdas i Frankrike medföra en alkotest. Detta gäller även motorcyklar.

 

 

 

SMC skriver på sin hemsida att Frankrike går ut med att minska antalet dödade och skadade på vägarna med hjälp av nya lagar. Vill man resa till Frankrike i sommar på MC-semester gäller det alltså att införskaffa ett obligatoriskt alkotest. Detta gäller både turister och franska medborgare Alkotesterna ska säljas på färjor och vid Frankrikes gränser för 1-2 Euro. Böter kommer inte att utfärdas förrän i november för att alla trafikanter ska hinna förbereda sig för den nya lagen. Mopedister är undantagna den nya lagen. 11 Euro i böter utfärdas för dem som saknar detta.

alkotestfrankrike

Gränsen för rattfylleri är i Frankrike 0,5 promille vilket kan jämföras med Sveriges 0,2 och Storbritanniens 0,8. Brittiska organisationen IAM råder alla att medföra två kit, så att man alltid har ett i beredskap om ett använts. Vitsen med förslaget är att alla förare av ett motorfordon ska ha en alkotest med sig i bilen/på motorcykeln för att kunna kontrollera om man är berusad eller inte.

Läs mer på SMC:s hemsida.