Brage Fossum vinner MCM Bike of the Year Award 2011

Säsongens mest prestigefyllda pris i hojbyggarvärlden i Norden är MCM Bike of The Year Award. Här är årets alla tunga byggen med, och man tävlar på lika villkor. I år är det femte gången den 13 kilo tunga bronspjäsen delas ut av tidningen MCM. Nu för första gången till Norge genom Brage Fossum och hans imponerande Indian-bygge.

I MCM-juryns statuter står det att priset ska premiera nyskapande, kreativitet och skickligt hantverk inom byggarhobbyn – och årets pristagare lever med råge upp till dessa grundkriterier!

Extra kul är det också att vi i år fick se den första icke-svenske vinnaren. MCM är ju en nordisk tidning och deltagare från alla fem nordiska länder är mer än välkomna att deltaga.

-Jag har inspirerats av många svenska och finska byggare, berättar Brage.

Den röda Indianen är helt enkelt en brutalt vacker motorcykel, clean utan att vara för anonym, detaljerad utan att det blir plottrigt, och med kompakta och väl avvägda och klassiska chopperlinjer. Som alltid är det svårt att på bild ge full rättvisa åt byggen som har det där lilla extra. Det är svårt att få en bra känsla för proportionerna, detaljerna och slutfinishen på bild. Cyklar av den här klassen bör definitivt avnjutas live!

Brage har jobbat fram ett linjespel som känns väldigt komplett och lyckat. Att välja en Indian-motor och utrusta den med dubbla framtoppar och SU-förgasare från en gammal Volvo är bara några exempel på alla originella lösningar som också fungerar praktiskt. Tittar man närmare ser man snabbt att det här bygget är fullkomligt nedlusat av unika och smakfulla one-off-detaljer.

- Folk som kommenterar cykeln på gatan brukar påpeka att den är stilren, att det inte är en massa bling-bling, berättar Brage.

Alla vinnare av MCM Bike Of The Year Award har varit hojar som körs, Brages mer än man skulle kunna tro när man ser putsen! Funktionalitet är en given hörnpelare då priset ju ska föräras motorcyklar, inte konstverk som enbart fungerar som stilleben. Mixen av att förvalta klassiska nordiska linjer och originella och annorlunda detaljer ger en helhet som förenar estetik och funktion. Steinar Opheims maskinarbeten är tveklöst i toppklass och ger en hög teknisk och hantverksmässig nivå, parat med Brages känsla för detaljer och helhet ger det Norge en klockren första inteckning i MCM Bike of the Year Award.