En svensk 36-årig motorcyklist har kidnappats i Mali. Svensken satt och åt middag med sina vänner. Då slog kidnapparna till, avrättade en och tog tre som gisslan.

Kidnapparna kom till platsen tung beväpnade och tvingade in sällskapet i en bil. En tysk man ur gruppen gjorde motstånd och sköts ihjäl på platsen. Ytterligare en person, en flickvän till en av de som kidnappades, klarade sig undan då hon befann sig i sitt tält då överfallet inträffade.

Carl Bildt kommenterar händelsen:

"En väpnad grupp kidnappade fyra européer, och en av dessa – en tysk medborgare – sköt man omedelbart ihjäl när han gjorde visst motstånd. Av de tre som kidnappades visade sig en vara svensk medborgare.

Dagen innan hade två franska medborgare kidnappats ca 200 km längre söderut under liknande former.

Detta är nu först och främst en fråga för polisen, men självfallet kommer vi på UD att göra vad vi kan i denna situation.

Vi har tydligt och klart varnat för resor till detta område mot bakgrund av det ökande antalet kidnappningar. Åtminstone delar av dessa har den regionala delen av Al Qaeda tagit på sig ansvaret för."


 

UD AVRÅDER FRÅN RESOR TILL MALI

Med anledning av säkerhetsläget i Mali avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till de tre nordliga regionerna (och städerna) Kidal, Gao och Timbuktu, området söder om gränsen till Mauretanien (axeln norr om staden Nioro i Kayes-regionen - norr om staden Niono i Ségou-regionen) samt norra delen av Mopti-regionen (norr och öster om staden Konna, inklusive Hombori).