Enligt en belgisk studie, där tio procent av bilarna byttes mot motorcyklar, i en simulerad trafiksituation vid motorväg E40 mellan Leuven och Bryssel, skulle köerna minska med 40 procent samtidigt som utsläpp av farliga avgaser skulle dämpas rejält. Dessutom skulle scenariot resultera i rejält med sparade pengar och en hel del tid.

Att köra motorcykel istället för bil är inte bara enormt mycket roligare, mer stimulerande och enormt mycket mer praktiskt på många sätt och vis. Inte minst om man pendlar till och från stora staden i rusningstrafik.Och om en fjärdedel av pendlartrafiken skulle bestå av motorcyklar istället för bilar skulle köerna i rusningstrafiken försvinna.

På uppdrag av belgiska FEBIAC, bil-, MC, moped- och cykeltillverkarnas organisation i Belgien, har en studie tagits fram som indikerar hur fler motorcyklar och färre bilar på vägarna skulle kunna påverka trafiksituationen.

Enlig studien skulle exempelvis 15 000 förlorade transporttimmar kunna sparas per dag vilket beräknas motsvara ett värde på cirka € 350 000 (vilket motsvarar cirka 3,3 miljoner svenska kronor per dag!).

Till detta kan man lägga minskade kostnader till följd av att motorcyklar inte är belagda med trängselavgift i dagsläget, och att det i regel även är både enklare och billigare att parkera.

LÄNK TILL STUDIEN (PDF)