Under torsdagen beslutade regeringen om en proposition med förslag till nya bestämmelser om körkort. Genom förslaget genomförs det tredje körkortsdirektivet i svensk rätt samt vissa andra ändringar av körkortsbestämmelserna.

Många av de ändringar som föreslås med anledning av det tredje körkortsdirektivet syftar till en ökad trafiksäkerhet. Det stegvisa tillträdet till tyngre och mer effektstarka fordon stärks. Det föreslås bland annat höjda åldersgränser för tyngre och mer effektstarka motorcyklar och en ny motorcykelbehörighet A2 föreslås.

A2-behörigheten gäller för tvåhjulig motorcykel som har en nettoeffekt av högst 35 kW och ett effekt/viktförhållande som inte överstiger 0,2 kW/kg .

För MC- behörigheterna stärks det stegvisa tillträdet till tyngre och mer effektstarka motorcyklar genom att:

- Ålderskravet höjs för behörighet A till 24 år vid direkttillträde och 20 år för den som har haft körkort med behörighet A2 i minst två år

- För behörighet A2 blir ålderskravet 18 år.

- För behörighet A och A2 ska förarprovet normalt bestå av ett kunskapsprov och ett körprov. Om sökanden redan har körkort med den lägre behörigheten A2 eller A1 krävs endast ett körprov för att erhålla behörighet A eller A2.

Regeringen föreslår också några andra ändringar. Åldersgränserna för att få övningsköra ses över. Vidare föreslås att förhandsbesked om körkortstillstånd och bevis om att körkort har utfärdats avskaffas. Möjligheten att begära upphävande av ett godkännande som handledare föreslås tas bort. Vidare föreslås en utökad anmälningsskyldighet enligt yrkestrafiklagen (1998:490) och körkortslagen för läkare. Slutligen lämnas vissa kompletterande förslag i fråga om tillsyn och kontroll inom det permanenta system med alkolås som införs den 1 januari 2012.

- Med lägst antal döda på vägarna internationellt sett, är Sverige ett föregångsland inom trafiksäkerhet. Med införandet av det tredje körkortsdirektivet fortsätter vi nu arbetet med att vara kvar i pole position, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

De nya bestämmelserna som innebär ett genomförande av det tredje körkortsdirektivet ska träda i kraft den 19 januari 2013. Vissa andra ändringar, bland annat en justering av åldrar för övningskörning och en skärpning av läkares anmälningsplikt införs redan den 1 februari 2012.