Våren är i antågande, likaså högsäsongen för motorcyklar. Jämfört med övriga fordonsslag är de i gott skick, men av de drygt 28 000 som Bilprovningen besiktade under 2024, hade var fjärde motorcykel brister och fler än var tionde fel som kräver ombesiktning.
Generellt sett är landets motorcykelpark i gott skick jämfört med andra fordonsslag. Det beror sannolikt på korta körsträckor på grund av en begränsad säsong och att de är mycket välvårdade av sina ägare. Trots detta visar Bilprovningens besiktningsstatistik för 2024 att det finns brister i fordonsparken. Av drygt 28 000 besiktade motorcyklar hade närmare var fjärde (23,4 procent) brister. Bland länen hade Kronoberg högst andel med 32 procent och Dalarna lägst andel med 16 procent.
11,6 procent av motorcyklarna hade brister utan krav på efterkontroll. I dessa fall ansvarar ägaren för att bristerna åtgärdas snarast och när så är fallet får fordonet användas som vanligt. 11,8 procent, dvs. fler än var tionde motorcykel, hade allvarliga brister som kräver ombesiktning. Detta innebär att fordonet inte får användas mer än nödvändigt innan felen har åtgärdats och en fackmannamässig bedömning gjorts av att de har avhjälpts.
Vanligaste orsakerna till ombesiktning
Majoriteten av bristerna finns i kommunikationssystemet (7 procent) följt av hjulsystemet (2,5 procent). De vanligaste anmärkningarna avsåg halvljus, slitna däck, skylt- och stopplyktor, kedjor samt reflexer.
-Om halvljuset är felriktat kan motorcykeln blända mötande trafik. Ett rätt inställt halvljus är viktigt för att färdas så tryggt som möjligt, dels medför det bättre sikt för föraren, dels riskerar mötande trafik inte att bländas, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.
Många brister kan också hänföras till ”modifieringar” som inte godtas ur trafiksäkerhets- och miljösynpunkt. Exempel är ändrad belysning och utbytta eller ombyggda avgassystem som inte uppfyller bullerkraven.
Tips för att förebygga fel
Här är några goda råd för att underhålla motorcykeln och förebygga fel.
- Däck: Kontrollera mönsterdjup, sprickor, skador och lufttryck regelbundet. Däcken slits snabbare vid hög hastighet och extra tung last.
- Belysning/lampor: Kontrollera med jämna mellanrum att alla lampor fungerar. Kom även ihåg stoppljuset och skyltlyktan.
Se gärna Bilprovningens film för fler tips och råd. Den finns på www.bilprovningen.se/mc.
Besiktningsintervall för motorcyklar
Motorcyklar kontrollbesiktas för första gången efter fyra år i trafik och därefter vartannat år.