Triumph Motorcycles har avslöjat sanningen bakom en gammal berömd motorcykelmyt – att Elvis Presley år 1965 gav en extraordinär motorcykelgåva till varje medlem i hans kompisgäng ”Memphis Mafia”. Och nu söker man med ljus och lykta efter dessa motorcyklar.

Med upptäckten av original-checkarna i Graceland-arkivet, undertecknade av mannen själv, samt vad som är återberättat av Jerry Shilling, Elvis nära vän, kan det bekräftas att Elvis köptea nio Triumph-motorcyklar i present, så att han och hans närmaste vänner kunde köra tillsammans i bergen i Los Angeles.

bonneville

Elvis Presley är en bestående musiklegend och en kulturell ikon. Historiens bästsäljande soloartist och en genuin filmstjärna, som gjorde 31 filmer under sin karriär i Hollywood. Han var också en passionerad motorcyklist och körde motorcykel i flera av sina filmer, inklusive en röd och silverfärgad Triumph 650 Bonneville "Desert Sled" i komedivästern "Stay Away Joe" från 1968.

bonneville

Men bandet mellan Elvis och Triumph motorcyklar uppstod flera år tidigare, med den här historien: I juni 1965 hade Elvis varit medverkande i inspelningen av musikalen "Frankie and Johnny" i Samuel Goldwyn Studios, Hollywood. Under en paus från inspelningen tillbringade Elvis sin lediga tid med sina närmaste vänner, en grupp känd som "The Memphis Mafia" i sitt hem i Bel Air.

Elvis20Cheques White

Jerry Schilling, Elvis vän och medlem av hans berömda "Memphis Mafia", lade en handpenning på en ny Triumph T120 650 Bonneville hos Robertson & Sons på Santa Monica Boulevard. När han tog med motorcykeln hem bad Elvis att få ta den på en tur runt Bel Air-kvarteret. Jerry sa okej, och Elvis hoppade upp bakom styret på motorcykeln. Efter provkörningen var han så imponerad, och sa han till sin transportchef, Alan Fortis, att "beställ en till alla killar, men... det måste ske ikväll!"

StayAwayJoe4

Robertson & Sons lyckades leverera sju Triumphs den kvällen, en blandning av 650 TR6:or och de högpresterande, dubbelförgasade 650 T120:orna. De körde sedan tillsammans runt Bel Air, sent på kvällen, och stannade först när mindre nöjda grannar ringde polisen för att klaga. De återstående motorcyklarna anlände två dagar senare och de nio av dem såg till att de fick ut det mesta av uppehållet från inspelningen och körde tillsammans på Pacific Coast Highway under söndagarna.

StayAwayJoe

Jerry Shilling, en nära vän till Elvis minns: "Elvis älskade att köra och jag visste att när han såg min nya Bonneville skulle han vilja prova den... och när han gjorde det ville han att alla killar skulle ha en så vi kunde köra tillsammans!"

StayAwayJoe2

HISTORISK ÅTERBLICK

1964 års TRIUMPH 650 TR6 OCH BONNEVILLE T120

Motorcyklarna som Elvis köpte anses med största sannolikhet vara 1964 års modeller av Triumphs roadster, 650 TR6 och 650 Bonneville T120 – i huvudsak samma motorcykelmodell med en eller två förgasare och olika inställningar. '64 Bonneville kom i den sofistikerade lackeringen Gold och Alaskan White och TR6 i den distinkta "Hifi Scarlet and Silver Sheen" med guldkanter, svart ram och framgaffel.

Bonneville T120 är uppkallad efter Triumphs flera hastighetsrekord vid Bonnevilles saltöken, och är erkänd över hela motorcykelvärlden som en äkta designikon, ansvarig för att etablera Triumph som nummer ett på 60-talet vad gäller prestanda, hantering och stil och där 1964 års USA-specade "Bonnie", med sitt högre styre anses vara en klassiker.

Vart alla dessa nio motorcyklar tog vägen, är i detta nu okänt, utan någon formell registrering av vart de tog vägen efter sommaren ’65. Triumph lanserar nu en vädjan till fans runt om i världen att hjälpa till att spåra eller avslöja ödet för dessa motorcyklar.

Triumphs forskare är angelägna om att höra från alla som har koll på vad som hände med dessa motorcyklar, eller kanske en senast känd plats.

Med hjälp av de samlade ögonen från Triumph- och Elvis-fans hoppas man att åtminstone en av dessa historiska motorcyklar en dag kommer fram i ljuset.

Om du har någon information relaterad till var en av dessa historiska motorcyklar finns, kontakta Triumph på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

196420Triumph20TR6 1

196420Triumph20TR6 2

196420Triumph20TR6 4

196420Triumph20TR6 5