Svedea vill att fler ska upptäcka hur roligt det är att köra mc. Därför instiftades Mc-stipendiet för elva år sedan som sedan dess hjälpt närmare 70 hojfrälsta att ta körkort. Nu är ansökningsperioden för 2023 öppen.

I år får sex stipendiater chansen att förverkliga sin dröm med ett stipendium på upp till 20 000 kronor. 

– Vi älskar hojlivet och frihetskänslan på två hjul och vill att fler ska få känna glädjen att ge sig ut på vindlande vägar. Det gäller inte minst dem som drömmer om att köra, men kanske saknar förutsättningarna att fixa körkort för mc. För dem kan Mc-stipendiet göra skillnad, säger Stefan Karlsson, affärsansvarig för mc på Svedea.

Antalet körkortstagare ökar

Sedan 2012 har i genomsnitt ungefär 2 000 körkortssugna sökt Mc-stipendiet varje år, totalt över 20 000. Under samma period har antalet nya körkortstagare ökat med drygt 11 %. Förra året tog 10 654 personer mc-kort.

– Det är glädjande att antalet körkortstagare ökar och vi vill gärna tro att vi bidrar lite till intresset för att köra hoj. Nu hoppas vi att riktigt många kommer att söka även 2023, så att den positiva trenden fortsätter, säger Stefan Karlsson.

Fakta Mc-stipendiet 2023

  • Mc-stipendiet vänder sig till alla som är över 20 år
  • Sökande ska ha haft svenskt bilkörkort i minst två år
  • Ansökningsperiod fram till 28 februari 2023
  • Omfattar körkortsbidrag upp till 20 000 kronor (trafikskola, körlektioner, prov m.m.)

Mer information, villkor och ansökan finns på Svedea.se/mc-stipendiet.