Trafikveckan pågår - med extra trafikkontroller

Under trafikveckan som genomförs mellan den 14 och 20 september uppmärksammar polisen både kommunikativt och genom trafikkontroller vikten av att hålla gällande hastighetsgränser.

 

Hastigheten är en avgörande faktor för hur allvarliga konsekvenserna blir vid en trafikolycka. Ungefär hälften av alla bilförare kör för fort, de flesta mellan 6-9 kilometer i timmen.

– Det kan låta lite, men eftersom förarna är många så bidrar det till en höjd medelhastighet på våra vägar, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen. När tempot ökar, ökar även risken för att göra misstag, vilket kan leda till allvarliga trafikolyckor.

114 döda första halvåret 2020

Cirka 100 liv skulle kunna sparas varje år om alla körde efter skyltad hastighet och många skulle slippa allvarliga skador, enligt siffror från Trafikverket.

– Under första halvåret 2020 omkom 114 personer i trafikmiljön och det är 114 för många, säger Ursula Edström. Det är föräldrar, barn, syskon och vänner som inte kommer hem till sina nära och kära.

Polisen arbetar aktivt med Nollvisionen, som handlar om att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Ett led i detta arbete är trafikveckorna, som genomförs tio gånger per år utifrån olika fokus som hastighet, nykterhet, yrkestrafik och brott på väg. Under vecka 38 är det alltså tema hastighet med extra hastighetskontroller.

– Dessutom vill vi under veckan även satsa mer kommunikativt. Polismyndigheten sprider en film i sociala medier som en del av vårt trafiksäkerhetsarbete. Den ska väcka känslor och belysa konsekvenserna av hastighetsöverträdelser.

Hastighetskontrollerna kommer att genomföras såväl synligt, men även genom dold övervakning i video-/pilot-fordon.

Källa: Polisen