Kawasaki har presenterat världens första offentliga demonstration av en vätedriven ICE (förbränningsmotor) motorcykel (från en etablerad motorcykeltillverkare).

Vätgasdrivna motorcykeln designades och byggdes som en del av ett forskningsprojekt som drog i gång under mars 2023, med testkörningar som startade i år, som kulminerar i denna offentliga demonstrationskörning. Monterad i maskinen är en vätedriven motor baserad på den 998 cm3 fyrcylindriga radmotorn hos Kawasakis Ninja H2-motorcykel, med modifieringar gjorda för att möjliggöra direktinsprutning av vätebränsle i cylindrarna. Motorcykelns chassi har utformats för att rymma vätebränslebehållare och ett väteförsörjningssystem.

2024 HydrogenMC 005 1721669749 e1721669820605

Hydrogen ICE-motorcyklar drivs med hjälp av väteförbränning, och producerar det mullrande och pulserande känslan som förare njuter av när de vrider på gasen, medan motorn huvudsakligen avger vatten*1. Som en del av deras koldioxidneutrala initiativ bedriver Kawasaki Motors för närvarande forskning och utveckling i syfte att förverkliga en fungerande vätedriven ICE-motorcykel*2 som ett koldioxidneutralt alternativ för förare i början av 2030-talet.

Kawasaki H2 Hydrogen

Kawasaki Motors är fullvärdig medlem i HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology)*3, en forskningsförening fokuserad på väteteknologi som aktivt bedriver grundforskning om vätgasmotorer, vätgaspåfyllningssystem och bränsleförsörjningssystem för att producera små mobila vätedrivna fordon, inklusive motorcyklar.

*1 Vid körning förbränns en mycket liten mängd olja, vilket resulterar i att en mycket liten mängd CO2 genereras.

*2 Tidpunkten för kommersiell tillgänglighet kan variera beroende på infrastrukturen för vätgasbränsleförsörjning och status för juridiska bestämmelser i respektive land.

*3 En forskningsförening grundad av Kawasaki Heavy Industries, Ltd., Kawasaki Motors, Ltd., Suzuki Motor Corporation, Toyota Motor Corporation, Honda Motor Co., Ltd. och Yamaha Motor Co., Ltd. i maj 2023 för forskning om vätgasmotorer för små mobila fordon.