För att fira ikoniska R1:s 25-årsjubileum erbjuder Yamaha Motor Europé, via sitt GYTR PRO Shop-nätverk, kunderna en unik möjlighet att uppleva världsmästerskapsvinnande prestanda med hjälp av en mängd olika Genuine Yamaha Technology Racing (GYTR) PRO‑prestandadelar.

Sortimentet med GYTR PRO-prestandadelar är designat av samma ingenjörer vid Yamaha Motor Research & Development Europe (YMRE) som ansvarar för utvecklingen av den VM-vinnande R1 WorldSBK-maskinen. Det gör WorldSBK-prestandan tillgänglig för Yamaha-kunder för första gången.

Sortimentet med GYTR PRO-prestandadelar för R1 innefattar en ultrastark och lätt bakram i kolfiber som har utformats för att passa både en modifierad bränsletank med lägre tyngdpunkt och Magneti Marelli ECU:n. Öhlins FGR-framgaffel och en bakre TTX-stötdämpare med pneumatisk fjäderförspänningsjustering ska ge mer förutsägbara köregenskaper och samma nivå av fjädringsjustering som är tillgänglig för Yamahas professionella roadracingförare. En svingarm som utvecklats speciellt för Yamahas WorldSBK-racingprogram förbättrar den maximala nedläggnigsvinkeln och greppet baktill, medan Brembo-bromskomponenterna fram och bak uppges ge ultimat bromskraft. Karossen i kolfiber lär vara ultrastark och lätt och utformad för att ge optimal aerodynamisk prestanda.

Det finns dessutom en GYTR PRO Electronic System-modul (GPES), ett toppmodernt paket för motorstyrning och datainsamling som utvecklats av YMRE i WorldSBK och FIM Endurance World Championship. GPES har de mest uppdaterade elektroniska programvarorna inom förarhjälpmedel som antiwheelie, startkontroll, motorbromshantering, justerbart bränslesystem och antispinnsystem, och levereras med en startklar basinställning som ger en utmärkt utgångspunkt för vidare personligt anpassad finjustering.

Det har tagit år av utveckling på allra högsta nivå att skapa en sådan mängd unika prestandadelar som i detta fall. Yamaha WorldSBK-förarna Toprak Razgatlıoğlu och Andra Locatelli har tillsammans med testföraren Niccolò Canepa spelat viktiga roller i utvecklingsprocessen. Passande nog fick Yamaha-ambassadören och niofaldige världsmästaren Valentino Rossi en R1 med ett urval av GYTR PRO-prestandadelar under presentationen av GYTR PRO-konceptet på EICMA.

För att fira 25-årsjubileet av R1 har Yamaha Motor Europe gjort en beställning på en exklusiv serie med 25 R1-maskiner som ska handbyggas med ett komplett utbud av GYTR PRO-prestandadelar. R1 GYTR PRO 25th Anniversary kommer att monteras exklusivt av erfarna tekniker i en av Europas 25 GYTR PRO Shops och kommer omedelbart att kännas igen som det ultimata racingverktyget tack vare särskilda hyllningsdekorationer.

R1 GYTR PRO 25th Anniversary har en specifikation som är så nära Yamahas VM-racemakiner som går att uppbringa. Modellen kan bara beställas online. Kunderna kan också välja vilken GYTR Pro Shop som ska anpassa motorcykeln efter deras exakta krav.