Under de sista dagarna på året gör många resor för att fira jul- och nyår med släkt och vänner. Det blir ofta långa resor i mörker och på vinterväglag. Resorna blir både trevligare och säkrare om man startar i god tid och före start tar del av information om väder och väglag. I år kan resandet vara intensivt dagarna före julafton då den infaller på en torsdag. Detta ger dock större möjligheter att tidpunkten för hemresorna sprids ut. Här får du lite matnyttiga tips...

 

Att tänka på före och under resan:

• Starta resan i god tid.

• Var utvilad och rasta ofta.

• Anpassa hastigheten. Vid dåligt väglag och/eller tät trafik är rätt hastighet lägre än den högsta tillåtna. Planera därför resan med god tidsmarginal

• Se till att ha bra vinterdäck. Om du kör bil (ve och fasa) är det under tiden 1 december till 31 mars är lagkrav på vinterdäck (dubbade eller odubbade) som gäller vid vinterväglag. Kolla också att mönsterdjupet är minst 5 mm (bil).

• Se till att alla i bilen är bältade. Du som kör motorcykel bär givetvis hjälm, ryggskydd, handskar, stövlar och heltäckande skyddsplagg.

• Håll ordentliga avstånd till fordonet framför.

• Om du har möjlighet - välj en dag med bra väder för din resa.

• Användning av mobiltelefon distraherar. Uppmärksamheten på vägen och omgivande trafik minskar och körningen kan störas.

Aktuell information om trafikläget, vägarbeten, rastplatser, färjor mm finns på Trafikverkets hemsida under rubriken Läget på vägarna.

 

Alkohol och bilkörning

Att vara nykter när man borde vara en självklarhet (vilket det bevisligen inte är för en allt för stor grupp av landets trafikanter). Vad många inte tänker på är att man kan vara olämplig som förare även dagen efter det att man druckit alkohol. Efter kraftig alkoholpåverkan kan körförmågan vara påtagligt nedsatt även när promillehalten kommit ner till noll och man bör då avstå från körning nästa dag.

 

Kraftig trafikökning på många vägar

Resorna under jul- och nyårshelgen innebär att trafiken ökar kraftig på vissa vägar, särskilt på vägar som leder till de svenska fjällen. Kartan här (Klicka HÄR för karta i PDF-format) visar vägarna med de största trafikökningarna.

Framkomligheten på dessa vägar kan därmed vara begränsad. Räkna med längre restider än normalt, särskilt om väglaget är besvärligt.

 

Karta över mötesfria och "säkra" vägar i Sverige...

 

Dödade i jul- och nyårstrafiken

De senaste 10 åren har i medeltal 27 personer omkommit i vägtrafiken under perioden 20 december – 12 januari. Motsvarande dagar förra året omkom 20 personer. Det är dagarna före jul och nyår som de flesta personer omkommer, särskilt den 23 och 28 december. Dessa båda dagar har i genomsnitt ca två personer per dag omkommit de senaste 10 åren.

Olycksstatistik