Under de sista dagarna på året gör många resor för att fira jul- och nyår med släkt och vänner. Det blir ofta långa motorcykel eller bilresor i mörker och på vinterväglag. Resorna blir både trevligare och säkrare om man startar i god tid och före start tar del av information om väder och väglag. I år kan resandet vara intensivt dagarna före julafton då den infaller på en torsdag. Detta ger dock större möjligheter att tidpunkten för hemresorna sprids ut. Här får du lite tips på vad du kan tänka på före och under resan...

 

Att tänka på före och under resan

• Starta resan i god tid.

• Var utvilad och rasta ofta.

• Anpassa hastigheten. Vid dåligt väglag och/eller tät trafik är rätt hastighet lägre än den högsta tillåtna. Se därför till att ha god marginal.

• Se till att ha bra vinterdäck. Däck med grovt mönster, typ offroad/motocross/endurodäck är att föredra. Dubbutsticket bör inte vara för långt, då det blir onödigt halt på asfaltssträckor utan snö och is.

• Under tiden 1 december till 31 mars är det vinterdäck (dubbade eller odubbade) som gäller vid vinterväglag om du väljer att köra bil. Kolla också att mönsterdjupet är minst 5 mm.

• Se till att alla i bilen är bältade. Du som kör motorcykel bär givetvis ryggskydd, heltäckande hjälm, motorcykelstövlar och heltäckande motorcykelplagg. Kalla dagar är så kallade allväderställ att föredra före skinnställ för värmens skull.

• Håll dig varm. Flera tunna klädlager ger bättre värmeisolering än ett tjock klädlager... Tumvantar är otympligare, men ger vamare händer. Elvärmehandtag är guld värt de kyligare dagarna.

• Håll ordentliga avstånd till fordonet framför.

• Om du har möjlighet - välj en dag med bra väder för din resa.

• Användning av mobiltelefon distraherar. Uppmärksamheten på vägen och omgivande trafik minskar och körningen kan störas.

Aktuell information om trafikläget, vägarbeten, rastplatser, färjor med mera finns på Vägverkets hemsida under rubriken Läget på vägarna.

 

Alkohol och mc/bilkörning

Att vara nykter när man kör är en självklarhet. Vad många inte tänker på är att man kan vara olämplig som förare även dagen efter det att man druckit alkohol. Efter kraftig alkoholpåverkan kan körförmågan vara påtagligt nedsatt även när promillehalten kommit ner till noll och man bör då avstå från körning nästa dag.

 

sverige_jultrafik0912Kraftig trafikökning på många vägar

MC och bilresorna under jul- och nyårshelgen innebär att trafiken ökar kraftig på vissa vägar, särskilt på vägar som leder till de svenska fjällen. Kartan till höger (klicka för större exemplar) visar vägarna med de största trafikökningarna.

Framkomligheten på dessa vägar kan därmed vara begränsad. Räkna med längre restider än normalt, särskilt om väglaget är besvärligt.

 

 

 

 

sverige_kameror_motesfri091129Säkraste vägval

Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja vägar med så hög säkerhetsstandard som möjligt. Sedan förra julen har det ”säkra” vägnätet ökat med ca 35 mil till drygt 705 mil: 420 mil är mötesfria vägar och 285 mil är försedda med trafiksäkerhetskameror. Möjligheten att välja en säkrare väg ökar för varje år. Mer än hälften av trafiken på de statliga vägarna med tillåten hastighet över 70 km/tim går nu på sådana vägar.

Kartan till höger (klicka för större exemplar) beskriver säkerhetsstandarden på de större vägarna och kan vara till hjälp när helgernas resor planeras.

 

Dödade i jul- och nyårstrafiken

De senaste 10 åren har i medeltal 29 personer omkommit i vägtrafiken under perioden 20 december – 12 januari. Motsvarande dagar förra året omkom 20 personer. Dagen före julafton omkommer flest personer. I genomsnitt har 2,6 personer omkommit den 23 december sedan jul/nyår 99/00.

 

God Jul och Gott nytt år önskar fastbikes.se!