Över 800 besökare var på plats Tuvängen Ring i Södertälje under söndagen, för att njuta av actionspäckad racing, där den regerande svenska supermotomästaren tog hem ytterligare en deltävlingsseger. Det var den första SM-deltävlingen i Supermoto som arrangerats i Stockholm.

I SM-klassen Elit vann Henrik Karlsson bägge finalheaten före Fredrik Eriksson. Fredrik låg tätt bakom Henrik i bägge omgångarna men lyckades aldrig att ta sig om. Arrangerande klubb SKRC och Tuvängen Rings egen elitförare Pär Hammarstrand placerade sig 6:a i totalen för dagen.

1-Karlsson

I Open-klassen för motionärer och blivande stjärnskott låg fighten mellan nykomlingen Mattias Engbom och seriens yngsta förare, 14-åriga Oskar Carlsson. Oskar tog hem segern i finalheat 1 med drygt 3 sekunder. I finalheat 2 tappade Oskar dock mot Mattias efter en lättare vurpa. Detta gjorde att Mattias ohotad kunde ta hem segern i heatet och i och med det även totalsegern.  

81-engbom

Officiella slutresultaten för topp-tio förarna i bägge klasser från dagen följer nedan. Officiella tabellställningen för hela 2014 kommer inom kort att publiceras på www.supermotosweden.se

Sammanställning  Elit topp 10
SM-deltävling 3 i Supermoto
Position Start-
nummer
Förare Klubb
1 1 Henrik Karlsson Örebro MK
2 14 Fredrik Eriksson Göta MS
3 146 Hampus Gustafson Örebro MK
4 1337 Kevin Fagré Försvarsmaktens
5 864 John Stambeck Ödeshögs MK
6 9 Pär Hammarstrand SKRC
7 92 Anton Christensen Göta MS
8 66 Sondre Haaverstad NMK Trögstad
9 647 Mikael Alskog Göta MS
10 426 Carl-Philip Sagström Göta MS

Samanställning Open topp 10 
SM-deltävling 3 i Supermoto

Position

Start
nummer

Förare

Klubb

1

81

Mattias Engbom

Västra MK

2

215

Matti Tepsa

Botkyrka MK

3

121

Oskar Carlsson

Teknis MC

4

25

Johan Granvik

Östhammars MK

5

119

Rasmus Priergaard

Danmarks Motorklubb

6

75

Fredrik Sterling

SMK Södermanland

7

95

Jimi Lamminen

KartMK

8

101

Niklas Amnell

Kortedala MK

9

145

Marcus Bäckström

Örebro MK

10

83

Erik Urmi

Borlänge MK

Vad är Supermoto? Supermoto är en relativt ung motorcykelsport, som är lättigenkännlig då loppen sker på en bana bestående av både asfalt och grus. Förarna kör motocrosscyklar, eller supermotarder som de även kallas, som anpassats till bankörningen bland annat genom valet av däck (slicks), bromsar och fjädring. Sporten kännetecknas av glädje, lättsamhet och publikfrierier som bakhjulsåkande. Samtidigt är själva körningen actionbetonad där det mest karakteristiska är när åkarna går på ställ, ”slidar”, in och ur kurvorna.

Normalt så sker loppen på permanenta anläggningar, ofta go-cartbanor, men till sporten hör även skapandet av temporära banor på till exempel parkeringar för att komma närmare publiken.

Svenska Mästerskapen består i år av fler än 60 licensierade förare i åldrarna 14-63. Både Elit- och Open-klasen körs som standard på 450cc 4-taktare men variationer kan förekomma. Mer information om supermoto och årets tävlingar med aktuella resultat finns på supermotosweden.se.