Lukas Bäckström, VEIDEC Racing Team, tog andraplatsen i Superbike-SM på söndagen. Efter ett intensivt finalheat på Sviestad, där Lukas var oerhört stark i starterna, fick han ändå se sig besegrad. Istället var det Daniel Falemo som körde hem SM-segern.

Nerverna låg verkligen utanpå i det sista heatet i Superbike-SM på Linköpings Motorstadion, Sviestad, på söndagen. Trion Lukas Bäckström, Daniel Falemo och Jesper Hubner har slagits om SM-ledningen hela säsongen. Men efter att Jesper Hubner skadade sig under lördagens heat och därför inte startade på söndagen, så stod det mellan Lukas Bäckström och Daniel Falemo. De hade exakt lika många poäng inför säsongens sista race, och det var alltså först över mållinjen som gällde.

-Jag tog starterna, men inför svängarna är Falemo väldigt hård på bromsarna och har bra utgång på rakan. Där tog han mig varje gång. Jag visste om det och gjorde så gott jag kunde, men det höll inte hela vägen, säger Lukas Bäckström.

Lukas Bäckström och Daniel Falemo låg varandra ständigt hack i häl och gjorde flera omkörningar. Med fem varv kvar av heatet blev det röd flagg efter en omkullkörning och Sviestad höll andan. Frågan var om finalen skulle avgöras redan efter 15 varv, men domarna bedömde till sist att racet skulle slutföras.

– Vi hade ett jäkligt bra race ända in på sista varvet. Jag försökte köra om Falemo, men tyvärr gick det inte. Det var kul, men surt att det inte gick hela vägen, säger Lukas Bäckström.

Lukas är ändå nöjd med säsongen. Han har stått på pallen i varje race och har haft ledningen sedan den andra deltävlingen.

– Det har varit en väldigt bra säsong, med nytt team och ombyggd hoj. Nu ska vi planera inför nästa säsong. Vi är inte riktigt klara än, men det kommer mer info om det snart, säger Lukas Bäckström.