Årets första roadracing-kurs, arrangerade av FIM:s kvinno-kommission, för kvinnor inleddes i måndags på Almeria-banan i södra Spanien. Under tre dagar var tjugo från åtta olika länder, bland annat Kanada, Island, Spanien, Frankrike och Finland på plats. Precis som förra året fortsätter samarbetet med BMW Motorrad och denna gång fick de även organisatoriskt stöd från Bike Promotion.

Deltagarna utbildades av professionella och erfarna förare, samtidigt som de övervakades av experter från BMW Motorrad. Dessutom fick de tips och råd från specialister inom andra områden som kost, fysisk träning, sponsring, media med mera.

Maria Costello (Storbritannien) och Ismael Bonilla (Spanien), var de två ansvariga ban-instruktörerna på lägret, som delade med sig av sina erfarenheter, råd och körtips med deltagarna.

Almeria 3_29bc6efb89

För att understryka vikten av att FIM vill se fler kvinnor inom motorcykelsporterna, har FIM målet att utveckla träningsläger för kvinnor inom varje tävlingsdisciplin (inom motorcykelsporten) och kommer att jobba för att flera träningsläger inom Road Racing kommer att arrangeras under året.

Almeria 2_381d30d389

Kommentarer från deltagaren Jennifer Roth från Ontario (Kanada): "Det är första gången jag kör i Europa. Det är även första gången jag kör en BMW och den är så mycket lättare att hantera än vad jag förväntade mig att en 1000-kubikare skulle vara, eftersom jag brukar köra en 600-kubikare. Banan är stor jämfört med vad vi har i Ontario, vilket är mycket användbart i undervisningen, lokalerna är fantastiska och min allmänna känsla om lägret är att det är väl värt att komma hit. Kvinnorna här är fantastiska och det är också bra att få deras synpunkter och skapa nätverk."

-Det är avgörande för FIM:s kvinno-kommission att ha dessa träningsläger och utveckla Road Racingen för kvinnor. Stödet från BMW Motorrad och Bike Promotion är viktigt och verkligen uppskattat. År 2013, på Albacete, var deltagarna mycket nöjda över att köra med BMW S1000RR och därför var det ett enkelt val att fortsätta med BMW Motorrad även i Almeria, säger Nita Korhonen, ansvarig för FIM:s kvinno-kommission.

-Dessa träningsläger är verkligen viktiga för att få fler kvinnor att börja med motorcykelkörning . Till exempel här i Almeria har vi tre olika grupper, en del kvinnor är ”hobbyförare” som vill förbättra sina färdigheter på banan och några andra är riktigt snabba förare som är intresserade av att tävla och letar efter möjligheter att köra bättre och snabbare, fortsätter Nita Korhonen.