Efter säsongens sista SM-deltävlingen som kördes på Örebro Supermoto Raceway den 12 september kunde 2009 års SM-titlar delas ut. I S1-klassen vann Henrik Karlsson på Yamaha sitt första supermoto-SM efter imponerande 9 av 12 heatvinster under året.

Henke (Henrik Karlsson) har utan diskussion varit bäst på alla punkter i år och lett jakten på SM-titeln från start till mål. Det har dock inte varit en promenad i parken då Ola Eifém på Aprilia, titelförsvararen från förra året, ända fram till 6:e och sista deltävlingen hade en teoretisk chans till att kunna snuva Henke på titeln. Ola, som under året inte riktigt fått samtliga pusselbitar på plats för att kunna bjuda till en riktigt fight om guldet, fick istället nöja sig med ett silver. Tredjeplatsen och bronset tog Husabergföraren Joakim Engström hand om.

thumb_fb_3_Henke_Karlsson

I S2-klassen hittar vi nästa dominant - Martin Lind på Highland. Eftar alla silvermedaljer Martin kammat hem genom åren var det så äntligen Martins tur att ta guldet med sig hem till Hässleholm. Efter en säsong med ett evigt flängande över Atlanten, där Martin med stor framgång kört amerikanska AMA-serien, och vinst varenda SM-race han kört i mål i Sverige var det inte förrän i det avslutande racet han kunde vara helt säker på att bli mästare. Detta berodde på att Martin nollade helt Östhammars tävling efter en diskning och ett avbrutet heat på grund av maskinproblem.

I slutänden räckte Martins poäng till att snuva Anders Michalak KTM på guldet och Anders fick i stället nöja sig med en silverpokal. Detta måste ändå anses vara en bedrift med tanke på att 2009 var Anders andra säsong i disciplinen. Tyvärr kan inte något brons delas ut förrän en protest från Falkenbergs MK's tävling och därpå följande vädjan är färdigbehandlad av Svemos tävlings kommitté.

 

Årets 'Rookie of the year'-pris tilldelades Ken Svanberg på en Suzuki efter en imponerande debutsäsong. Ken startade säsongen i Openklassen i vilken han visade sig vara fullständigt överlägsen. I mitten av säsongen tog han sig via ett wildcard upp i S1-klassen och väl där slog han sig direkt in i topp 10. Med en 4:e placering som bäst och bara ett heatresultat utanför topp 10 rådde det aldrig något tvivel om Ken som var årets verkliga uppstickare. Stort grattis till Ken och det ska bli spännande att se hans fortsatta utveckling inom supermoto.

 

Openklassens slutgiltiga segrare blev Hässleholms Magnus Sponn på sin Kawasaki följd av Östhammars Stefan Teurnberg på KTM. Detta trots att bägge via wildcard valt att köra den avslutande tävlingen i S1 respektive S2 och därav nollade i Openklassen. Glädjande nog hittar sen vi blott 14-åriga Jimmy Eifrém på en 3:e plats. Jimmy har via dispens kört sin motorsvagare 250cc Suzuki och har trots det letat sig upp på pallen. Han har alltså gjort en mycket fin säsong och utvecklats hela tiden.

 

För samtliga resultat se supermotosweden.se

 

Höjdpunkter från Supermoto SM i Örebro

{youtube}F-ds4KKaP2c{/youtube}