KTM-föraren Ryan Dungey vann den allra första VM-titeln i 450 Supercross för Red Bull KTM-teamet, och det redan i omgång fjorton av det 17 deltävlingar långa mästerskapet.

När grinden föll för helgens finalrace, fick Ryan Dungey en allt annat än perfekt start och kom runt första böjen utanför topp tio. Han slösade dock ingen tid och började snabbt arbetet med att avancera uppåt i startfältet med sin KTM 450 SX-F Factory Edition. Redan halvvägs in i racet hade han lyckats ta sig upp till 6:e plats. Under nästa varv ökade han tempot ytterligare och körde aggressivt upp genom fältet för att avancera till en pallplats och slutligen upp till 2:a placering. Efter att han väl hade intagit andraplatsen vidhöll han sitt höga tempo och körde över mållinjen för att säkra titeln i årets 450 Supercross-mästerskap, den första någonsin för KTM.

38b2a2c9f0

Ryan Dungey kommenterar segern: ”Teamet och jag har arbetat så hårt för att nå till denna punkt. Det finns knappast ord för att förklara hur bra det känns. Det har varit en hel del upp- och nedgångar på vägen, men mitt team stod bakom mig igenom allt och serverade mig den bästa motorcykeln. Jag är så glad över denna titel, men fokuserar redan på nästa mål. Vi är inte färdiga ännu."

6c643b3a54

Ryan Dyngey med sin mekaniker Carlos Rivera

 

KTM:s VD, Stefan Pierer, kommenterade: "Att vinna ett VM är en enastående framgång och är av oerhörd betydelse för KTM. Men den amerikanska Supercross-titeln är mycket speciell och belyser vårt enorma engagemang inom den globala motocross-sporten. Med envishet har vi tagit oss till toppen i denna sport, vilket frigör en stor mängd känslor. Jag vill tacka alla som har varit inblandade och hjälpt till för att driva detta extremt viktiga projekt, och naturligtvis, skulle jag vilja tacka Ryan som haft en fantastisk säsong 2015. "

 af97e8d458

Under helgen blev drömmen för Pit Beirer och Ryan Dungey till verklighet...

 

Pit Beirer, chef för KTM Motorsport, förklarade: "En av mina personliga drömmar förverkligades idag. Vi startade vår Supercross race-avdelning helt och hållet från grunden år 2011, och vad som har uppnåtts under denna mycket kort tid är enastående. Nyckeln till allt, och jag kallar det den bästa resan i mitt liv, var mitt första möte med Roger De Coster sommaren 2010. Tillsammans med Roger har vi skapat det bästa och starkaste teamet som du kan tänka dig. Därigenom har vårt världsomspännande race-nätverk blivit starkare och det har varit en dygnet-runt-insats varje dag. Med ett helhjärtat engagemang från våra R&D och Motorsport-avdelningar i Österrike och USA, lyckades vi skapa den bästa motorcykeln på kort tid. Men vi kan inte fungera utan de bästa förarna på vår cykel, vilket är anledningen till att vi är tacksamma för Ryan. Han litade på oss i ett mycket tidigt skede av projektet. Ryan har satt ett antal viktiga milstolpar för vårt företag; första 450SX-segern, första titeln i professionella Motocross-mästerskapet Championship titel och nu har han fört oss till vårt slutmål med 450 Supercross-titeln. Jag vill säga tack till teamet och tack till Ryan."

c0c31f118e

Nästa deltävling: Santa Clara, Kalifornien - 18 April, 2015

Topp-fem-resultat 450SX - Houston

1. Cole Seely (USA), Honda, 16: 01,451 min (20 varv)

2. Ryan Dungey (USA), KTM, 7,455 sek

3. Eli Tomac (USA), Honda, 8,009

4. Josh Grant (USA), Kawasaki, 12,149

5. Chad Reed (AUS), Kawasaki, 13,141

Poängställning 450SX efter 14 av 17 omgångar

1. Dungey, 318 poäng (2015 Super världsmästare)

2. Tomac, 236

3. Seely, 223

4. Trey Canard (USA), Honda, 204

5. Reed, 199