Bäst igen

Simo Kirssi, som är nykorad tysk Cross Countrymästare, och hans BMW G450X dominerade Europafinalen i Cross Country, som kördes i Mattighofen i helgen. Husabergsföraren Joakim Ljunggren kom på andra plats.

Den finske BMW-föraren Simo Kirssi öppnade hårt I helgens race, som ägde rum i Mattighofen, som ramförallt är känt som KTM-territorium, med KTMs huvudkontor och fabrikslokaler bara ett par kilometer från tävlingsområdet.

big_simo_kirssi_03

Dagen till ära stod KTM-föraren och flerfaldige världsmästaren i enduro, Samuli Aro och toppföraren Alessandro Belometti på startlinjen. Dessutom var tidigare juniorvärldsmästaren och Husabergföraren Joakim Ljunggren på startlinjen, men betydligt längre bak i startledet. Även Aprilia fanns representerade med den franske toppföraren Antoine Lettelier.

ljunggren

Simo Kirssi kopplade snabbt greppet om det sladdriga underlaget, rötterna uppförs- och nedförsbackarna. Efter tre varv ledde Kirssi med nära på en minut. Joakim Ljunggren som startade på 19 plats, fick snabbt upp ett härligt tempo och snart var han den som låg och sniffade närmast bakom Kirssi, tillsammans med Samuli Aro, Alesandro Belometti, Antoine Lettelier och de två österrikiska förarna Rudi Pöschl samt Bernhard Walzer. Till sist var det Joakim Ljunggren som hade bäst flyt i körningen och kunde köra i mål på andra plats bakom Simo Kirssi.

big_simo_kirssi_02

-Efter att ha tagit ledningen körde jag i stort sett ett race på egen hand. Jag njöt av det fina vädret och en underbar bana med alla sina specialsektioner. På något vis påminde det om finska förhållanden; det blöta underlaget och massor av djupa spår. Det enda problemet jag hade var att jag var ovanligt törstig idag och att jag fick kämpa för att hålla koncentrationen i slutet av racet. Vid ett tillfälle smekte jag ett träd, men det kostade bara ett par sekunder, berättade en nöjd Simo Kirssi efter målgång.

-Det här var riktig enduro, med djupa spår och en hel del rötter samt ganska halt. Men det är vad jag är van vid hemifrån, och det är den typen av enduro jag gillar bäst. Jag ville verkligen vinna, men andraplats är inte heller så tokigt, och jag gillade verkligen att köra här, förklarade en glad Joakim Ljunggen.

 

Europeiska Cross Country Mästerskapet, Mattighofen, XCPro-klassen
1. Simo Kirssi (FIN), BMW Motorrad Motorsport, 15 varv
2. Joakim Ljunggren (SWE), Husaberg, 15
3. Alessandro Belometti (ITA), KTM, 15
4. Antoine Letellier (FRA), Aprilia, 15
5. Bernhard Walzer (A), KTM, 14
6. Rudi Pöschl (A), KTM, 14
7. Matte Fält (A), KTM, 14
8. Andy Boller (GER), KTM 14
9. Markus Auer (A), Husqvarna, 14
10. Gerhard Forster (GER), BMW Motorrad Motorsport, 13