Tillsammans med sitt team och familj har Team Honda HRC-föraren Ken Roczen bestämt sig för att ta en paus från 2022 års AMA Supercross-serie. 

Roczen vann säsongspremiären Anaheim 1 den 8 januari på ett övertygande sätt, men hans resultat sedan dess har lidit till följd av hälsoproblem. Med påfrestningarna från det hektiska racingschemat som komplicerar framstegen i rehabiliteringen, kommer Roczen att dra sig ur serien på obestämd tid, med början med helgens Detroit-deltävling. 

Roczen har tampats med effekterna av Epstein-Barr-viruset sedan han återhämtade sig från allvarliga skador 2017 och ’18, även om han har gjort framsteg vid olika tidpunkter – inklusive efter att ha suttit ut hela 2020 AMA Pro Motocross-serien.  

Han drabbades av en orelaterad sjukdom i slutet av kalenderåret 2021 men kunde ändå ta en överraskningsvinst i det första racet. Tyvärr har han inte känt sig som sig själv sedan dess, en situation som förvärrades av en släng av Covid-19 strax efter San Diego-rundan den 22 januari. Roczen har inte kunnat lägga problemen bakom sig, och snarare än att riskera en nedåtgående spiral i hälsa och moral har han och hans team tagit det svåra beslutet för honom att dra sig ur. Under sitt uppehåll kommer Roczen att söka professionell behandling från specialister som han har arbetat med tidigare, inklusive några i Europa. Hans exakta comeback-datum beror på hur den processen går.

"Det fortsatta stödet från Honda är helt oöverträffat," sa Roczen. "Jag kan inte nog understryka min stora uppskattning för hur vi arbetar tillsammans som partners och fattar dessa beslut tillsammans, även när de är riktigt svåra. Jag är skyldig dem ett mästerskap, och det är mitt fokus framåt."