Att resa med motorcykel betyder enorm frihet att parkera och stanna i stort sett när som helst utan allt för mycket strul. Nu börjar det dra ihop sig för att planera sommarens motorcykelsemester. Tidigare fick du mitt personliga tips på en trevlig resa i Alperna, och ta del av ett reportage med några härliga vägar i Sverige. Den här gången är det dags att ta tältet och motorcykeln för att bege sig ut på storstadscamping i Europa.

Nuförtiden är det mycket enkelt att färdas genom Europa och någon kontroll av pass vid färd över landsgränserna är ytterst sällsynt. Passet är visserligen bra att ha med sig av andra orsaker, i synnerhet om du har för avsikt att övernatta på hotell eller några av alla Campinplatser.

129-12_4DImageDoc

Att bo på hotell är bekvämt och skönt på många sätt och vis. Däremot är boende i tält att föredra om du vill spendera pengar på annat som du kanske tycker är roligare. Sova i tält är både ett trevligt och billigt alternativ till att bo inomhus. Dessutom är det faktiskt möjligt att finna riktigt bra campingplatser centralt inne i många av Europas storstäder, såsom exempelvis Paris, Amsterdam, Venedig och Berlin för att nämna några platser.

Under mina resor har jag både övernattat på en parkeringsplats mitt inne i New Orleans, slumrat bland en massa små svarta myror i Genovas hamn, tältat i en läskig skog i Polen, slaggat i en halmbal i någon fransk bondes lada och smygsovit på en byggarbetsplats i Södra Frankrike. En annan höjdare var då jag och Andreas somnade högt uppe på ett berg i Alperna efter att ha åkt rutschkana i snön. Utsikten när vi vaknade upp i skidbacken morgonen därpå var minst sagt svårslaget. Det ska väl vara utsikten över Himalayamassivet från Tigerhill då…

tn_Engelberg

Att vildcampa är roligt och spännande på många sätt och vis, men inte något jag vill rekommendera för den oerfarna tältaren. Dessutom är det förbjudet i stora delar av Europa. Samtidigt är det förenat med en del risker och bökigare med tanke på toalettbestyr och tillagning av mat och annat smått och gott.

Kostnaden för att bo på hotell varierar kraftigt. Har du tur kan du hitta tak över huvudet för mellan 500-700 kronor per natt, men räkna med minst 1000 kronor för ett dubbelrum. Ett tips är att kolla in http://sv.hotels.com/

Väljer du istället att sova över på en camping får du räkna med att det kostar mellan 150-250 kronor per natt för ett tält, två personer med en eller två motorcyklar. Då får du tillgång till toaletter, duschar och ofta även eluttag.

hotel

Det internationella campingkortet CCI är bra att ha med på campingresan i Europa och Nordafrika. Du slipper lämna ifrån dig ditt pass vid incheckning på campingplats. Campingkortet utfärdas av Motormännen och kostar 110 kronor för medlemmar hos SMC eller/och Motormännen och gäller under 1 år. CCI innehåller en ansvarsförsäkring som bland annat täcker skador du skulle råka orsaka på campingplatsen, om ingen annan försäkring skulle täcka skadan. Dessutom finns CCI förmånsbok som tipsar om 1600 campingplatser i 25 länder (kostar 20 kronor extra). Som pricken över i erbjuds innehavare av CCI många rabatter och erbjudanden.

När du beger dig ut och kör motorcykel i Europa kan även ett internationellt körkort underlätta i vissa fall. I ett antal länder är det dessutom obligatoriskt. Det internationella körkortet är en översättning av ditt svenska körkort. För medlemmar hos Sveriges Motorcyklister SMC kostar detta 100 kronor för det ettåriga (ord 230 kr) och 100 kronor för det treåriga (ord 230 kr).

KLICKA HÄR FÖR MER INFORMATION OCH ANSÖKNINGSHANDLINGAR

Här följer en förteckning över där du bor enkelt men centralt i några av Europas storstäder.

Amsterdam - Nederländerna

https://www.amsterdamtourist.info/

KARTA ÖVER AMSTERDAM

amsterdam3

Party i Amsterdam...

Amsterdam har blivit en av Europas populäraste turiststäder vid sidan av Paris, Rom och London. Atmosfären är avslappnad och vänlig. Och här bjuds du på ett mångkulturellt restaurangutbud, pubar och kaféer med mat, dryck och tilltugg i alla prisnivåer. Här finns även mängder av sevärdheter, storslagna museer (Du som är konstintresserad bör inte missa Van Goghmuseet på Museumplein) och ett nattliv som platsar på världstopplistan.

tn_DSC_0176

Johan och Magdalena njuter i Amsterdam...

Staden är greppbar och lätt att lära känna. Gator, kvarter och kanaler formar staden till en hästsko. Du som har ett öppet sinne bör inte missa ”Red-Light-District” som är en avklädd turistattraktion utan dess like. För smidig transport runt i Amsterdam kan jag tipsa dig om att hyra en cykel och glida över till Amsterdams populära badplats, City Beach vid Ijburg. Och givetvis bör du även passa på att ta en kanaltur.amsterdam2

Camping Uitdam (www.campinguitdam.nl)

Lokaliserad strax nor om centrala Amsterdam, alldeles nere vid vattnet. En campingplats, som precis som Amsterdam i övrigt, är tolerant, mycket trevligt och det mesta är tillåtet. Här kan du tälta, hyra en liten stuga eller PÅ campingområdet finns pool, livsmedelsbutik och restaurang. Det kostar 20,30 euro att stanna ett dygn, för två personer med en motorcykel och ett tält.

tn_DSC_0186


Bryssel - Belgien

www.brusselsinternational.be

KARTA ÖVER BRYSSEL

I Bryssel finns såväl Natos som EU:s högkvarter. Dessutom är Bryssel finansbolagens högborg och i staden finns därför gott om exklusiva restauranger och hotell.

tn_Night_Brussels_-_Grand_Place

I Bryssel gillar man att ordna festivaler och parader baserade på historiska teman, där utklädda aktörer förvandlar torg och gator till medeltiden eller renässansen. En annan attraktion är konst. I Bryssel finns mästare som Bruegel, Cranach och Rubens och många andra konsthistoriska legenders verk representerade på museerna. Detta är också parkernas stad, med flera grönområden insprängda i stadskärnan.

Vid Grand Place finner du ett storslaget torg och extrema Barockhus. Kanske kan ett besök hos Musée Bruxellois dela Gueuzeoch provsmakning av ett av Belgiens välsmakande Lambic-öl kan locka? Strax utanför Bryssel finns slagfältet Waterloo som blev Napoleons fall.

tn_DSC_0157

Camping Paul Rosmant - Warandeberg 52, 1970 Wezembeek Oppem

På den här lilla campingplatsen, som är placerad strax öster om centrala Bryssel bor två personer med en motorcykel och ett tält för drygt 13 euro per dygn.


Venedig - Italien

www.camping.it

tn_DSC_0089

Staden som är indelad i en massa kanaler är omringad av vatten och byggd på en rad långa lerbankar i Adriatiska havet och är utsatt för översvämningar lite då och då. Det här är broarna, och kanalernas stad. För en rundtur inne i centrala Venedig får du ställa motorcykeln och ta på dig promenadskorna. Att parkera motorcykeln tillsammans med de tusentals övriga mopederna, skotrarna och motorcyklarna vid tågstationen är bara det en upplevelse i sig, och hur du ska få ut motorcykeln får bli ett senare problem. Oroa dig inte, det löser sig alltid på något märkligt italienskt vis.

tn_DSC_0158

Basilica di San Marco är en av Venedigs främsta sevärdheter. Shoppingstråket, Calle Larga, som ligger mellan Markusplatsen och Accademibron är platsen för dig som vill fönstershoppa eller köpa exklusiva och dyra märkesvaror. Här ska du inte ha för bråttom då du väljer restaurang. Det finns gott om turistfällor. I närheten av San Barnaba ligger Casin dei Nobili som serverar prisvärda och goda pizzor. En kortare gondoltur med musik kostar drygt 80 euro medan en längre tur med musik kostar 150 Euro. Gör upp priset i förväg! Tidiga morgnar går det att pruta ganska kraftigt.

tn_gondoler

Turistkontoret ligger på Piazza San Marco 71.

Mer turistinformation för Venedig

Camping Miramare

www.camping-miramare.it

Öster om Venedig, ute vid Cavallino-Treporti, finns ett antal trevliga campingplatser alldeles nere vid havet. Senast jag var där med motorcykel slog jag upp tältet på Camping Miramare strax söder om färjelägret vid Punta Sabbioni. Ett tips är att gå upp i ottan och tillsammans med stadens arbetare låta färjan föra dig till Markusplatsen. Det är från vattnet man ska komma till Venedig, och gärna på morgonen eller kvällen. På dagen är det på tok för mycket folk och värmen olidlig. Du som vill bo på Miramare får räkna med att lägga mellan 20-25 Euro per dygn (beroende på säsong) för ett tält, två personer och en motorcykel. Här finns även små stugor du kan bo i.


Berlin - Tyskland

Mer turistinformation för Berlin

KARTA ÖVER BERLIN

tn_DSC_0124

Många som tänker på Berlin kommer sannolikt att tänka på andra världskriget, tyrannen Hitler och Berlinmuren som delade väst och öst ända fram till 1989. Och vid ett besök i Berlin är det fortfarande än idag mycket som för tankarna bakåt i tiden.

tn_DSC_0128

Sedan murens fall har extremt mycket pengar satsas på att sudda ut de gamla gränserna och återställa det gamla Berlins paradgator och torg. Mittemellan stadens två centrum (Kvarteren kring Bahnhof Zoo och den stora affärsgatan Kurfürstendamm samt Östberlins gamla centrum runt Alexanderplatz och paradgatan Unter den Linden) ligger Potsdamer Platz med alla sina kontor och butiker. Området blev i stort sett jämnat med marken under andra världskriget och låg sedan öde ända fram till murens fall.

tn_DSC_0153

Brandenburger Tor är en given sevärdhet, liksom resterna av Gestapos högkvarter och det som finns kvar av Berlinmuren. Check-point-Charley är en annan måste-sevärdhet. I Sanssouci Park finns ett antal byggnader som är med på Unescos världsarvslista. Du som gillar antika föremål måste besöka Pergamonmuseet, där en av de mest berömda samlingarna i Europa fnns. Vid Nikolaiviertel finns smala gränder, restauranger, pubar och fik som du bör kolla närmare på.

tn_DSC_0232

Här finns flera centralt placerade campingplatser att välja mellan. Strax väster om Berlin finns campinplatserna Gatow och Kladow och medan Camping Krossinsee återfinns öst om Berlins citykärna. Räkna med närmare 20 euro för två personer, ett tält och en motorcykel. Hyr gärna en cykel, promenera eller ta bussen in till stadskärnan. Givetvis går det även bra att köra motorcykel inne i Berlin.

www.dccberlin.de

Mer information om campingplatser i Berlin


Paris - Frankrike

www.paris.com

KARTA ÖVER PARIS

148-37_4DImageDoc

Paris är för de flesta förknippat med romantik, dyra märkeskläder, kulinariska maträtter och Eifeltornet. Att köra omkring inne i Paris med motorcykel kräver en hel del mod och en forcerad körstil. Personligen tycker jag att det är fantastiskt roligt att köra motorcykel där. Men hursomhelst så upplevs Paris bäst till fots eller med cykel. Men tänk på att Paris är en stor stad av vandra omkring i. Förslagsvis hyr du en cykel på campingen. Om du tänker besöka Eifeltornet rekommenderar jag dig att gå upp i extremtidigt för att slippa tillägna flera timmar med att köa. Louvren är museet för dig som vill titta närmare på Mona-Lisas finurliga leende och mängder av andra mer eller mindre kända konstverk.

137-17_4DImageDoc

På kvällen kan jag rekommendera en promenad längs floden Seines. Gå gärna över den äldsta bron Pont Neuf och njut av en kopp Café au lait på något av fiken intill de storslagna byggnaderna vid Notre Dame. Förslagsvis toppas kvällen med avkopplande Chill-out på Buddha bar.

Place_Charles-de-Gaulle

Camping Du Bois de Boulogne

www.campingparis.fr

Camping du Bois de Boulogne återfinns strax väster om Boulogneskogen, cirka 3 kilometers promenad från Champs-Elysées. Räkna med att det kostar mellan 15-25 euro per dygn (beroende på säsong) för två personer med ett tält och en motorcykel.

agrandissement_plan_uk


Geneve - Schweiz

tn_VuesAeriennes007

Geneve är Schweiz näst största stad efter Zürich. Geneve är antagligen främst känd som värdstad för FN:s huvudkontor och den årliga bilmässan som äger rum här varje år. Här finns en rad intressanta museum, varav klockmuseet är ett av de mest välbesökta. I nordväst, söder om staden Mont Salève, finns de franska Jurabergen som är en populär plats för klippklättring och skärm- samt drakflygare. Ta gärna en motorcykeltur, eller linbanan, upp till restaurangen på bergets topp.

tn_ONU001

www.myswitzerland.com

KARTA ÖVER GENEVE

JetDeau026

Längs den södra sidan av härliga Genevesjön ligger ett antal campingplatser med utsikt över ”Lac Léman” (Genevesjön). Det här är ett perfekt ställe för dig som vill njuta av sol, bad och härliga vyer i en underbar Alpmiljö. Camping du Bois-de-Bay, Camping cantonal du Val de l'Allondon, Camping Pointe à la Bise (TCS) och Camping d'Hermance är några exempel på campingplatser vid Genevesjön.

Place_Du_BourgDeFour-geneve


LÄNKAR TILL KARTOR - CAMPINGPLATSER OCH FAKTA

Hitta vägen till ditt resmål!

Väg och Stadskartor

Färjeguide Europa

RESEFAKTA – LAND FÖR LAND

LÄNK TILL SAJT MED KARTA ÖVER MÅNGA AV EUROPAS CAMPINPLATSER

KLICKA HÄR FÖR MÅNGA PRAKTISKA TIPS INFÖR UTLANDSRESAN