Tillkomsten av nya BMW R1200GS Adventure markerar början på nästa kapitel av framgångssagan för BMW:s GS-modeller med boxermotorer som sträcker sig tillbaka över mer än 30 år. Sedan debuten har BMW sålt över 80.000 exemplar och etablerat GS Adventure som den ultimata maskinen för långväga äventyrsresor. Här kan du läsa den första provkörningen av 2014 års BMW R1200GS Adventure.

Under årens lopp har jag kört tusentals mil i sadeln på olika Adventure-modeller från BMW, och därför var det med höga förväntningar som jag greppade styret och hoppade upp i sadeln och drog iväg på min första tur med nya R1200GS Adventure. Modellen följer i spåren efter nya R1200GS som dök upp 2013, med sin nya luft/vätskekylda boxermotor och en del komponenter som ska göra modellen än mer lämpad för ditt livs stora äventyr.

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE STÖRRE EXEMPLAR...

bmw016

 

2014 års R1200GS Adventure drivs av samma luft/vätskekylda boxermotor som standardversionen R1200GS, med en slagvolym på 1170 kubikcentimeter och en toppeffekt på 125 hästkrafter vid 7750 varv per minut. Maximalt vridmoment anges till 125 Newtonmeter vid 6500 varv per minut.

Precis som R1200GS har Adventure-modellen det nya kylsystemet som använder vatten/glykol istället för olja som kylmedel, och har ett vertikalt flöde genom cylindrarna, samt sexstegad växellåda och våt koppling. Dessutom har kardanen placerats på vänster sida, istället för höger som tidigare. I syfte att förbättra körupplevelsen ytterligare har svänghjulets vikt ökats med omkring 950 gram samtidigt som drivlinan fått en extra vibrationsdämpare.

P90134677

 

Liksom R1200GS är Adventure också uppbyggd kring en robust och vridstyvt stålrörram. Men modellen har i det här utförandet en större 30-liters bensintank (10 liter mer än standardversionen av R 1200 GS) som är tillverkad av aluminium. Med så pass mycket bensin i tanken är en räckvidd på över 50 mil inte omöjligt, ja kanske renutav över 60 mil om du klarar att köra riktigt snålt. Dessutom har tanken ett litet smart fack som passar perfekt för såsom biljetter, växelpengar eller kreditkort för snabba stopp vid exempelvis vägtullar. Med ett 12-voltsuttag praktiskt placerat uppe vid instrumenteringen kan du enkelt ladda exempelvis mobiltelefon eller actionkameran under färd.

bmw021

 

R1200GS Adventure kommer som standard med ABS-bromsar, automatisk stabilitetskontroll (ASC) med de två körlägena "Rain" och "Road", som gör att du kan anpassa köregenskaperna till de flesta typer av väglag.

P90134697

 

Ytterligare tre körlägen kan läggas till genom att beställa Pro-funktionen som tillbehör, vilket åtföljs av Enduro ABS och Enduro ASC, som passar perfekt då det nalkas offroad-körning. De tre extra körlägena Dynamic, Enduro och Enduro Pro (som kan aktiveras med en kodningskontakt) gör det möjligt att justera inställningarna för både ASC och ABS.  Även den semiaktiva fjädringen Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment) som är fabriksmonterat tillval går att anpassa för att bäst passa de särskilda kraven vid terrängkörning.

bmw022

 

Adventure-modellen har även fått ytterligare 20 millimeter fjädringsväg, vilket lett till ökad markfrigång. Dessutom uppges modellen fått en aningen modifierad geometri för ännu bättre hanterbarhet. En större vindruta med en smidig rattjustering, ytterligare luftklaffar liksom vindskydd för händerna ökar vind- och väderskyddet. Extra stora enduro-foptinnar, justerbara och förstärkta fotreglage, motorskyddsbågar, centralstöd, packväskhållare, handtagsskydd, värmehandtag, trådekrade hjul (med slanglösa däck) och den karaktäristiska Adventure-designen sätter pricken över i. Nytt för 2014 är även att R1200GS och Adventure-modellen fått styrdämpare som standard.

P90134704

 

De ikoniska horisontella cylindrarna dominerar fortfarande utseendet, med de två små kylarna väl undangömda. Den vertikala genomströmnings-layouten med insuget ovanpå toppen och avgassystemet undertill, ger ett mycket renare utseende och gör avgassystemets dragning snyggare än hos den gamla modellen. Likaså är motorn fortfarande så där underbart stark med ett underbart vridmoment, som gör att motorn drar starkt från i stort sett tomgång. Den nya våtkopplingen är också ett plus för körningen, där manövreringen är både lättare och smidigare än tidigare, framförallt då det "bökar till sig" vid exempelvis krypkörning. 

bmw106

 

Med endast ett finger drar jag med lätthet in reglaget för den nya våtkopplingen (nu en flerskivig våtkoppling som är monterad framtill på motorn) och ett försiktigt tryck med vänsterfoten hoppar första växeln i läge utan minsta protest eller missljud.

P90134691

 

Jag blir även glatt överraskad över hur skön den nya motorn är, med märkbart mer kraft än dess Adventure-föregångare, som jag inte anser vara en ”tunnis”. Dessutom är känslan annorlunda, och även om jag alltid gillat karaktären hos BMW:s boxermotorer så känns den nya versionen bättre än någonsin tidigare. Det här ser ut att bli en riktigt bra provkörning :-)

bmw175

 

Jag mäter 183 centimeter och med en sadelhöjd på 890 eller 910 millimeter (justerbar sadelhöjd) sitter man högt, där körställningen blir avslappnad, upprätt och rymlig, något som jag personligen trivs mycket bra med, i synnerhet då det är dags för riktigt långa dagsetapper. Dessutom bidrar det till en fantastiskt bra framförhållning i trafiken, där man får bra koll på vad som händer längre fram. Då det är dags att stå upp funkar det också bra, där jag får ett helt okej knäslut mot bensintanken. Och på tal om tanken, så tycker jag att BMW har gjort ett fantastiskt bra jobb med att ”trolla” till så att bensintanken inte känns vare sig klumpigt stor eller påverka tyngdpunkten märkbart negativt.   

P90134700

Efter en stunds körning på större landsväg är det nu äntligen dags för körning på mindre, men ack så kurviga vägar. Adventure stortrivs, och jag med den. Efter att jag växlat från ”Rain” och ”Road” till tillbehörsläget ”Dynamic” så minskar frekvensen hos den gula indikeringen som visar att ASC-systemet går in och styr upp då bakdäcket tappar fästet till följd av lite för häftigt gaspådrag. Vägarnas friktion är onekligen låg, men med ASC och ABS-systemen känns det ändå förrädiskt tryggt. Nu gäller det bara att inte bli allt för vågad, för i slutändan gäller fysikens lagar även för BMW R1200GS Adventure, och när den här väl börjar sticka iväg åt ”fel håll” är det bara hoppas att du har körförmågan som krävs för att reda ut det hela, och att du har din turdag…

bmw212

 

Som sagt, motorn är mycket stark och drar med en slags urkraft redan från låga varvtal, och det är inte nödvändigt att växla särskilt ofta. Däremot är växellådan mycket smidig och lirar perfekt tillsammans med den lättjobbade och hydrauliskt manövrerade kopplingen.

P90134701

  

Med sina 260 kilograms fulltankade vikt är R1200GS Adventure allt annan än lätt, men väl på rull är den minst sagt imponerande välbalanserad och lättare än man kan tro att handskas med. Den som är van vid offroadkörning kan göra saker med den här maskinen som säkerligen många inte trodde var möjligt. Den gör inte bort sig på de små, välkurvade bergsvägarna vi kör på heller, utan känns självklar in i böjarna, håller spåret utan att driva ut, och hittar ut ur böjarna på ett imponerande bra vis. Och som förare måste jag kämpa förvånansvärt lite med den här stora motorcykeln även då jag pressar betydligt mer än vad jag antagligen borde…

P90134679

 

Ett vanligt förekommande fenomen, eller snarare problem, hos många större motorcyklar med längre fjädringsväg är att de har en tendens att bli ”gungiga” i högre hastighet, och hamnar i något slags läge där fram- och bakfjädringen kommer i otakt med varandra, vilket försämrar prestandan och körsäkerheten.

I sadeln på R1200GS Adventure känner jag mig hela tiden som om jag har full kontroll över motorcykeln, där jag ständigt får en fin feedback på bland annat hur fjädringen jobbar och däckens fäste mot underlaget. Bromsarna är också mycket potenta och samtidigt mycket lätta och smidiga att dosera rätt. Skulle jag råka klämma i lite för mycket kliver ABS-systemet effektivt in och häver en eventuell hjullåsning innan det hunnit bli ett problem.

P90134695

 

Trots ett tämligen upptrissat tempo känns körningen lugn och sansad, och när bakdäcket stundtals tappar lite fäste ,till följd av väl friskt gasande resulterar det enbart i ett än större leende på mina läppar. När jag råkar komma in lite för snabbt i en tajt böj är det sällan något större problem att lägga ner Adventure lite mer för att hamna på rätt spår igen, och när jag sedan är sugen på att snabbt komma vidare till nästa härliga böj är motorn pigg på att leverera.

P90134699

Med ”Dynamic ESA” (fabriksmonterad extrautrustning som kostar 8590 kronor) är det fantastiskt enkelt att, med några enkla knapptryck, anpassa fjädringen efter rådande förhållanden och personliga önskemål, och om jag bara fick välja ett av tillbehören i det stora tillbehörssortimentet så skulle jag sikta på ESA.

P90134687

 

Som du antagligen redan listat ur är jag mycket imponerad och nöjd med hur R1200GS Adventure fungerar och uppträder uppe i fart. Däremot är den allt annat än lätt och smidig när det är läge att parkera, eller ”baxa” omkring med den. Dessutom är det en bit ner till marken när man sitter i sadeln, men för dig som är lite kortare än mina 183 centimeter kan det vara intressant att känna till att BMW erbjuder en lägre sadel (840/860 mm sadelhöjd) i sitt tillbehörsprogram. Dessutom finns en så kallad ”rally-sadel” som ger 895 millimeters sadelhöjd.

bmw115

 

Provkörningsexemplaret är kittad med Michelins Anakee III-däck, som lämpar sig bäst på asfalterade vägar, men även fungerar för transportkörning på torra grusvägar. På gräs och rengkladdiga grus/jord/sand-vägar gör du bäst i att ta det riktigt lugnt. Med grövre däck, som exempelvis populära TKC80 från Continental erbjuds desto bättre grepp på löst underlag. Dessvärre fick vi inte tillfälle att utvärdera nya R1200GS Adventure ordentligt på löst underlag, utan jag ber att få återkomma med en rättvis utvärdering under dessa förhållanden längre fram. Gissningsvis lär modellen i alla fall inte vara sämre på att käka grus än föregångaren, utan det handlar nog snarare om hur mycket bättre den blivit för dig som gillar grus-smisk…

P90134646

 

Jag vet i alla fall redan nu att den här modellen är en av världens bäst lämpade motorcyklar för dig som vill bege dig ut på ditt livs resa, och äventyret börjar bortom där asfaltsvägarna tar slut… •

 

FAKTA - BMW R1200GS ADVENTURE - 2014

Pris: 158 950 kronor.

Mer information om BMW R1200GS ADVENTURE - 2014

Motor  
Typ Luft/vätskekyld fyrtakts liggande boxermotor, dubbla överliggande kamaxlar, en balansaxel
Cylinderdiameter x slaglängd 101 mm x 73 mm
Cylindervolym 1 170 cc
Motoreffekt 92 kW (125 hk) vid 7 750 varv/min
Max vridmoment 125 Nm vid 6 500 varv/min
Kompression 12.5 : 1
Bränslereglering / motorstyrning Elektronisk bränsleinsprutning
Avgasreglering Reglerad 3-vägskatalysator, emissionsstandard EU-3
Prestanda / bränsleförbrukning  
Max hastighet Över 200 km/h
Bränsleförbrukning per 100 km vid konstant 90 km/h 4,3 l
Bränsleförbrukning per 100 km vid konstant 120 km/h 5,9 l
Bränsle Blyfri bensin, 98 oktan, automatisk knackningskontroll gör det möjligt att köra med 95-oktanig bensin
Elektriskt system  
Generator Växelströmsgenerator, 3-fas 510 W
Batteri 12 V / 11,8 Ah, underhållsfritt
Kraftöverföring  
Koppling Koppling i oljebad, hydraulisk hantering
Växellåda 6-stegad växellåda med snedskurna drev
Drivning Kardan
Chassi / bromsar  
Ram 3-delad ram bestående av främre och bakre del med bärande motor/växellåda
Framhjulsupphängning / fjädring BMW Motorrad Telelever, rördiameter 37 mm, centralt fjäderben
Bakhjulsupphängning / fjädring Enkelsvingarm av aluminium med BMW Motorrad Paralever, WAD-fjädring (väganpassad stötdämpning), fjäderförspänningen steglöst inställbar med ratt, returdämpning inställbar
Fjädringsväg fram/bak 210 mm / 220 mm
Hjulavstånd 1 510 mm
Försprång 92,7 mm
Styrvinkel 65,5°
Hjul Eker
Fälgstorlek, fram 3,00 x 19"
Fälgstorlek, bak 4,50 x 17"
Däckstorlek, fram 120/70 R 19
Däckstorlek, bak 170/60 R 17
Broms, fram Dubbla skivbromsar, flytande bromsskivor, diameter 305 mm, 4-kolvs radialbromsok
Broms, bak Enskivsbroms, diameter 276 mm, flytande upphängd med 2-kolvsok
ABS BMW Motorrad Delintegral ABS (urkopplingsbar)
Mått / vikt  
Längd 2 255 mm
Bredd (över speglarna) 980 mm
Höjd (utan speglar) 1 450 mm
Sitthöjd vid tomvikt 890 / 910 mm
Inre benkurva, vid tomvikt 1 950 / 1 990 mm
Tomvikt, körklar, fulltankad 1) 260 kg
Torrvikt  
Tillåten totalvikt 480 kg
Tillåten last (med standardutrustning) 220 kg
Tillgänglig tankvolym 30 l
Reservtank ca. 4 l

  • Tekniska data avser tomvikt (DIN)
  • 1) Enligt riktlinjer 93/93EWG med alla drivmedel, tankad med minst 90 % av den tillgängliga tankvolymen.