Vår norske kollega Thomas från BikeLife Norge har varit i Spanien och provkört nya Triumph Street Triple R och RS, på Jerez-banan och landsvägarna där i trakterna. Här kan du ta del av hans första intryck från den första provkörningen.

TEXT: Thomas J. Winther /BikeLifeNorge

En vacker januaridag ringde telefonen. Det visade sig vara Triumph som ringde och frågade om jag ville ta en tur till Jerez för att provköra nya Street Triple RS och R som vi såg tidigare i Milano på EICMA i början av november.

Jag förutspådde omedelbart att det skulle bli en bästsäljare och med de nya uppgraderingarna är det, förutom att vara en otroligt vacker motorcykel, med 130 hästkrafter och 180 kg även klassledande. En nyutvecklad svingarm ger högre stabilitet genom att inte låta bakfjädringen komprimera för mycket när du vrider gasen mer än du borde. Detta, med ett lätt chassi, ger dig tillräckligt med dragkraft och effekt-vikt-förhållande för att hitta din linje innan du dyker in i en kurva och lämnar den precis som du ville. 

ABS-kurvtagningssystemet är optimerat för att leverera rätt mängd bromsning i valfri nedläggningsvinkel. Jag kan inte låta bli att säga att jag länge sett fram emot att skrapa knäpuckarna på Jerez i slutet av februari, där jag nu alltså är inbjuden av Triumph ner till varmare klimat för att testa den här motorcykeln. Vill du gå ännu längre finns den även som moto2-version där Showa har ersatts med Öhlins, CNC-fräst styrkrona med clip-on istället för ett helt styre, massor av kolfiberdetaljer och några djärva färgalternativ att välja mellan.

Triumph Street Triple kom ursprungligen som ett mindre syskon till Speed Triple med samma runda strålkastare som dess större syskon, men har på senare år följt Speed Triples mer mainstream-stil och fått beröm i massor för sin smidiga hantering. Triumph har också fått ”cred” för sin 765cm3 trecylindriga motor som är basen hos alla Moto2-motorcyklar, och i år kommer de med tre versioner -R, RS och Moto2. Det är den trevligaste Street Triple jag upplevt hittills. Den har fått ytterligare 7 hästar och både vridmoment och kompression är högre än hos den tidigare modellen.

Ett nytt fäste hos Öhlins-bakdämparen gör att nya Street Triple är 20 mm högre bak samtidigt som hjulbasen har minskats från 1405 till 1399 mm.

Så hur är den att köra på banan?

Att den är kortare i stegningen på lägre växlar märks uppenbarligen. Den är lyhörd och snabbstyrd, och du märker att det här är en lätt motorcykel med en motor som passar bra med chassit. Även om Triumph har lyckats göra en motorcykel som är mycket kvickstyrd, uppfattas den fortfarande som stabil och förutsägbar. 

Under provkörningen önskar jag att det hade varit möjligt att stänga av wheelie-kontrollen helt, för allt annat med motorcykeln var förutsägbart, men om man kom till den punkt där wheelie-kontrollen sa ifrån så skickade framhjulet plötsligt upp och det hade varit bättre att veta att framhjulet lyfter mot skyn när man vrider tillräckligt mycket på gashandtaget. 

Förutom "Race" som jag mestadels körde med i, finns det "Rain" som begränsar motorcykeln till 100 hästar och sätter antispinn- och ABS-känsligheten till max, och ”Road”.

Bromsarna är från Brembo runt om, med fantastiska Brembo M4.32 4-kolvs radiella monoblock-ok fram och 210 mm skivor som erbjuder tillräcklig bromsverkan och en mer svängvillig motorcykel. Motorn kommer direkt från Moto2 där den har 145, där Euro-kraven sinkar den lite jämfört med vad du får hos Moto2-motorcyklarna.

Vi inledde med fotografering och filmning från en bil, ute på banan, och det var okej då banan fick torka upp lite. Motorcykeln gav omedelbart förtroende och med ett fantastiskt chassi. Elektroniken gjorde jobbet utan att vara alltför påträngande, där jag misstänker att den räddade mig när jag plötsligt fick en rejäl sladd efter att ha träffat en av de våta fläckarna som inte försvann trots att solen hade lyst hela dagen. Det enda jag anmärker på efter en lång dag på banan var att motorljudet var lite lika överlag när man kom upp högt i varvtal, och varvräknaren är lite svårläst, vilket gjorde att varvtalsstoppet klev in i tid och otid, och i synnerhet på de lägre växlarna, eftersom den är så kortstegad på lägsta växlarna. Triumphs ingenjörer instämde i denna beskrivning och sa att det förmodligen kommer en uppdatering så att problemet korrigerades inom kort. Detta paket var ett rent nöje att köra på banan och imorgon blir det landsvägskörning och av det jag har upplevt idag tror jag inte att den gör någon besviken där heller.

Sedan var det dags att testa Street triple RS och R på vägen

Vaknade upp till 4 grader i Jerez och temperaturen höll sig tyvärr kring ensiffrigt under några timmar, och vid första kaffestoppet tror jag att man hade kunnat skära glas med mina bröstvårtor. Jag började dagen på Street triple R och skulle byta till RS vid lunchtid, och när jag satte mig på R:en kändes det som en gammal vän, och jag kände ingen större skillnad mellan den och RS. Hastighetsmätaren var lite annorlunda, men det var den enda märkbara skillnaden så här före lunch.

Under dagen värmdes det upp bra och vi fick lite mer självförtroende då asfalten blev varmare och motorcykeln kändes smidig och lyhörd och även om den inte hade en lika påkostade fjädringskomponenter som RS så kändes den tajt och fin mot marken och fronten bjöd på bra respons.

Efter lunch var jag tillbaka på RS och kunde äntligen känna hur den kändes jämfört med R-versionen. Jag upplevde den som något smidigare och mer lyhörd än R-versionen, även om man verkligen var tvungen att känna efter för att märka det. Bakdämparen åt också upp guppen på vägen på ett bättre sätt än vad R gör, så du får definitivt något i gengäld för prisskillnaden du måste ge för att köpa RS. Som sagt, de flesta kommer inte att märka någon större skillnad förrän du tar dessa motorcyklar till banan och pressar dem lite mer än du kan göra på landsvägen, och om jag hade provkört en dag senare i stället för direkt efter som jag gjorde nu, tror jag inte att jag hade märkt någon större skillnad.

Slutsats: Oavsett vilken du väljer av dessa motorcyklar, den här säsongen, är min rekommendation att slå till snabbt, för det här är som "nybakat vetebröd" och det mesta är redan sålt. Men om du fastnar för en av dessa så vågar jag nästan lova att du kommer att bli väldigt nöjd, oavsett vilken nivå du är på rent körmässigt. Om du är ute efter riktigt roliga bandagar finns det få bättre alternativ.

Tekniska fakta:

ENGINE & TRANSMISSION
TYPE Liquid-cooled, 12 valve, DOHC, inline 3-cylinder
CAPACITY 765 cc
BORE 78.0 mm
STROKE 53.4 mm
COMPRESSION 13.25:1
MAX POWER EC 130 PS / 128.2 bhp (95.6 kW) @ 12,000 rpm
MAX TORQUE EC 80 Nm @ 9,500 rpm
SYSTEM Multipoint sequential electronic fuel injection with electronic throttle control
EXHAUST Stainless steel 3 into 1 header system with low single sided stainless steel silencer
FINAL DRIVE X-ring chain
CLUTCH Wet, multi-plate, slip
GEARBOX 6 speed
CHASSIS
FRAME Aluminium beam twin spar frame with 2 piece high pressure die cast rear subframe
SWINGARM Twin-sided, cast aluminium alloy
FRONT WHEEL Cast aluminium alloy 5 spoke, 17 x 3.5 in
REAR WHEEL Cast aluminium alloy 5 spoke, 17 x 5.5 in
FRONT TYRE 120/70 ZR 17
REAR TYRE 180/55 ZR 17
FRONT SUSPENSION Showa 41 mm upside down Big Piston Forks (BPF), adjustable compression and rebound damping, and preload adjustment. 115mm wheel travel
REAR SUSPENSION Öhlins STX40 piggyback reservoir monoshock, adjustable compression and rebound damping, and preload adjustment. 131.2mm wheel travel
FRONT BRAKES Twin 310 mm floating discs, Brembo Stylema 4-piston radial monobloc calipers, OC-ABS, Brembo MCS radial master cylinder
REAR BRAKES Single 220 mm disc, Brembo single piston caliper, OC-ABS
INSTRUMENT DISPLAY AND FUNCTIONS Full colour 5″ TFT instruments
DIMENSIONS & WEIGHTS
WIDTH HANDLEBARS 792 mm
HEIGHT WITHOUT MIRROR 1064 mm
SEAT HEIGHT 836 mm
WHEELBASE 1399 mm
RAKE 23.2 º
TRAIL 96.9 mm
TANK CAPACITY 15 L
WET WEIGHT 188 kg
FUEL CONSUMPTION
FUEL CONSUMPTION 52.8 mpg (5.4 litres / 100 km)
CO2 FIGURES 120g/km EURO 5 CO2 emissions and fuel consumption data are measured according to regulation 168/2013/EC. Figures for fuel consumption are derived from specific test conditions and are for comparative purposes only. They may not reflect real driving results.
SERVICE
SERVICE INTERVAL 6,000 miles (10,000km)/12 months (whichever comes first)