Långåkarföreningen Ironbutt Association med ursprung i USA etablerades i Sverige 2009 och firar sitt 5-års jubileum nu i helgen, och firar detta med att köra Mälaren Runt-runt-runt.
Under dessa 5 år som Ironbutt varit verksam i Sverige har föreningen tagit emot över 400 ansökningar från framför allt Sverige, men även Norska och Danska motorcyklister har varit angelägna att få sin körning prövad enligt IBAs krävande reglemente.
De allra flesta har också fått sin ansökan godkänd och upptagits i den världsomspännande och stadigt växande kretsen av motorcyklister som tycker om att köra sina hojar långt och säkert. Väl över 40,000 motorcyklar pryds nu av den där oblyga nummerskyltshållaren som meddelar att här åker en av världens tuffaste motorcyklister.
Inträdesprovet är enkelt: 1000 dokumenterade miles inom ramen av 24 timmar, körda på ett genomtänkt och säkert sätt samt enligt Ironbutts reglemente. 
Har man fått sin instegskörning godkänd så öppnar sig en värld av nya utmaningar och äventyr under Ironbutt paraplyet. 
Det finns massor av olika distanser att kora och tider att klara av dem inom. Den enskilda individen kan bygga på med det som passar honom eller henne bäst.
Och vad kan vara mer naturligt för en järnrumpa än att fira sitt 5-års jubileum med en liten sväng på motorcykeln? 
Man upprepar för tredje året i rad succén med "Mälaren Runt-runt-runt" - alltså minst 5,5 varv runt Mälaren samtidigt som MCN och SMC arrangerar det riktiga Mälaren Runt. Dessa 1,609 kilometer leder till en godkänd Saddle Sore 1000 under just denna helg när speciella regler gäller.     
Så, om du både möter och blir omkörd av samma motorcyklist flera gånger under denna helgen så är det inget underligt med det: det är bara Ironbuttarna som gör det dom tycker bäst om - köra motorcykel!

Även i år kommer Ironbutt Sverige att köra sin specialare "Mälaren Runt-runt-runt" som är ett kombinerat medlemsmöte och långdistansäventyr. Målet i Ironbuttupplagan är Enköping där man abonnerat ett helt pensionat precis brevid väg 55 för att njuta av utsikten under MCNs och SMCs arrangemang Mälaren Runt.

Men resan dit är krokig - åtskilliga ger sig iväg dagen innan från olika delar av landet och kompletterar med det antal varv kring Mälaren som behövs för att uppnå full IBA-distans: 1000 miles. De som startar i Luleå har redan klarat 90 mil ner till Stockholm och behöver bara lägga 2,5 varv runt Mälaren för att uppnå godkänd sträcka. Andra startar i Enköping på fredag 17:00 för att köra 5,5 varv med Arboga och Järva Krog som vändpunkter och på så vis nå grunddistansen Saddle Sore 1000.

Vissa av de mer erfarna IBA-medlemmarna kommer dessutom att göra ett försök på den tuffare distansen Saddle Sore 2000 K - 2000 kilometer inom 24 timmar. Med 30 mil mellan de två hörnpunkterna krävs det för att nå 2000 km faktiskt exakt 6,66 varv - "A Hell of a Ride!"

Äventyrshojar, touringcyklar, customhojar, Boss Hoss, veteranmaskiner - alla möjliga hojar som med lite god vilja klarar 1000 miles kommer att göra ett försök. Välkommen du med! Som deltagare eller bara genom att hålla utkik de som kör.

Mer info på www.ironbutt.se