Från och med 1 januari 2014 kommer nya registreringsskyltar börja att gälla. Som ett led i att möta framtiden, har Transportstyrelsen beslutat att införa nya typer av regskyltar. Bland annat kommer en ny orange regskylt för tävlingsfordon, samtidigt som regskyltarna på motorcyklar och mopeder blir mindre.


Enligt den nya upphandlingsplanen från Transportstyrelsen blir den nya storleken för motorcyklar och mopeder 170 x 150 mm och kommer alltid att ha en EU-symbol (terrängmotorfordon, beskickningsfordon och saluvagnsfordon undantaget). Dagens regskylt för motorcyklar är i måtten 195 x 155 mm.


– Det har varit viktigt för oss att lyssna på vad omvärlden har för åsikter om skyltarna, för det är något som engagerar många. Både införandet av en tävlingsskylt och en mindre MC-skylt är önskemål från intresse-organisationer, säger Karim Barsoum, sakkunnig inom fordonsområdet på Transportstyrelsen.


Det är inte meningen att registreringsskyltarna på alla fordon ska bytas utan de kommer på nya fordon och till dem som beställer en ersättningsskylt vid förlust eller skada.


De största förändringarna är att mellanrummet mellan bokstäver och siffror har minskats eftersom kontrollmärket inte längre finns. Även typsnittet är nytt men förändringen är inte så stor för ögat.


Samtidigt flaggas det för att regnumren håller på att ta slut, och att vi inom fem års tid sannolikt kommer att se en ny typ av regskyltar med ny struktur eller fler tecken. I dagsläget finns ungefär 9,5 miljoner registrerade fordon i Sverige.


För att täcka behovet av fler nya regnummer under ett antal år framöver kommer man att introducera bokstäverna Y och Z i systemet från och med årsskiftet.


Ny typ av registreringsskylt införs – tävlingsskylt
Tävlingsskylten kommer att ha storleken 300 x 110 mm eller 170 x 150 mm, med en orange ljusreflekterande botten och svart text. Den kommer att utfärdas till tävlingsfordon (rallybilar och tävlingsmotorcyklar).

Ökad säkerhet - skylten visar fordonsfabrikatet
Alla fordon i vägtrafikregistret har en så kallad fabrikatskod, dvs. en kod som visar vilket fabrikat det aktuella fordonet har. Som ett led i att öka säkerheten och göra det svårare att falskskylta fordon kommer de nya registreringsskyltarna att visa fordonets fabrikatskod. Koden består av två eller tre tecken och skrivs ut uppe till vänster på registreringsskylten tillsammans med fordonets chassinummer.