Ulf Enarsson miste benet till följd av att han blev påbackad av en buss. Åklagaren väckte aldrig åtal vilket väckte stor uppmärksamhet bland många motorcyklister. MC-föraren begärde överprövning och nu har busschauffören fällts för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Ulf Enarsson stannade med sin motorcykel bakom en buss som stannat på en bro vid Älvkarlebyfallen. Enligt busschauffören hade bussen råkat ut för ett tekniskt missöde och gick endast att backa med. Han uppger att han noga såg sig för i såväl bussens sidospeglar som backkameran innan han började backa, och var säker på att det var "fritt bakåt". Det var det inte. Ulf Enarsson blev påbackad. Han fick sedan tillbringa tre månader på Akademiska sjukhuset i Uppsala med krossat bäcken. Dessutom amputerades ett av hans ben strax under knät.

Efter att förundersökningen mot busschauffören först lades ned av åklagaren överklagade Ulf Enarsson och begärde omprövning av fallet. Denna gång segrade rättvisan och busschauffören dömdes till vållande av kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Straffet fastställdes till 50 dagsböter á 210 kronor.

 

MER OM OLYCKAN PÅ AFTONBLADET