Öronproppar i test

HÄR FÖLJER VÅR UTVÄRDERING AV ÖRONPROPPARNA VI TESTAT:


Howard Leight Max Lite


Max Lite från Howard Leight har en koniskt T-formad ytterdel som minskar risken att man råkar föra in proppen för långt av misstag. Behaglig i örat. Känns verkligen som om den "tätar" ordentligt och att proppen fyller ut hörselgången på ett bra vis. En annan bra detalj är att det tar en stund innan proppen börjar expandera efter att man komprimerat den med fingrarna. Dämpar bra, och tar bort mycket av de skarpa, högre tonerna. Gillas!

SNR: 34 dB. Pris: 2 kronor. Mer info: www.howardleight.com


Howard Leight Max

HowardMax-Max

Max från Howard Leight påminner om "lite-versionen" (den gröna proppen ovan) men den här modellen erbjuder ännu bättre dämpning. Mycket bra dämpning. Tar bort såväl höga som låga toner. Dämpar effektivt olika former av ljud. Komfortabel. Bra med kraftig konform längst ut som minskar risken för att man råkar stoppa in proppen för långt. Även tämligen enkla att få ur. Testets favorit, både vad gäller dämpning och komfort.

SNR: 37 dB. Pris: 2 kronor Mer info: www.howardleight.com


Eaerfoon

earfoon2

Earfoon är testets mest påkostade modell, och även skönaste. Det här är ett personligt utformat hörselskydd. De sitter därför bra på plats utan att du knappt märker det. Tack vare olika former av akustiska filter kan du stänga ute skadliga ljud, som exempelvis kraftigt motorljud men ändå höra tal tydligt. Earfoon Biker är särskilt framtagen för motorcykelbruk. De kan även anslutas till Intercom och telefon. Dessa vill du inte tappa bort...

SNR: Beror på valt filter. Pris: 2300 kronor. Mer info: www.earfoon.se


Moldex Spark plugs soft

Moldex-Spark-plugs-soft

Dämpar bra men inte alls lika effektiva överlag som exempelvis Max och Max Light från Howard Leight. Tar framförallt bort topparna av de högsta ljudet. Ljudet som kvarstår upplevs mer som ett muller utan skarpa toner. Behagliga på plats. Enkla att få på plats. Dröjer en stund innan de ex- panderar. Tätar däremot inte riktigt perfekt, och kan vara lite kluriga att få ur om man råkat pressa in dem för långt. Bra, men inte på topp.

SNR: 35 dB. Pris: 2 kronor. Mer info: www.öronpropp.se


Bilsom 303 S/L

Bilsom-303-SL

Klassiska öronproppar av konformad modell. Smidiga att få in i hörselgången, bara rulla och pressa mellan fingrarna. Expanderar ganska långsamt, vilket gör att det är lättare att få dem på plats på ett bra vis. Känns komfortabel utan att trycka för mycket på hörselgången. Kapar de högsta, skarpaste ljudet. Däremot släpper de igenom tämligen mycket buller, musik och tal. Inte alternativet för dig som vill att det ska bli knäpptyst.

SNR: 33 dB. Pris: 2 kronor. Mer info: www.öronpropp.seAlpine MotoSafe

Alpine-MotoSafe

Silikonpluggar med två typer av filter för olika grad av dämpning. Grönt filter betyder medium- dämpning, medan gult filter ger ännu effektivare bullerfiltering. Bekväma, tvättbara och kan klippas till för att passa optimalt för just dina hörselgångar. Förvaras smidigt i bifogat etui, där även ett särskilt verktyg som ska underlätta applicering av hörselpropparna finns. Med tanke på att dessa går att använda om och om igen är dessa prisvärda och ett mycket bra alternativ.

SNR: 17 (grönt filter)/18 (gult filter) dB. Pris: 189 kronor. Mer info: www.öronpropp.se


KillNoise

KillNoise

Silikonproppar som är tvättbara och går således att använda om och om igen. Släpper igenom mycket ljud. Kapar det allra värsta, men dessa passar bäst för dig som vill kunna höra motorljud och samtala med kamrater, men ändå skydda hörseln från det värsta bullret. Lite kluriga att få ut ur öronen om man råkar föra in dem aningen för långt, vilket är lätt hänt... Inte särskilt komfor- tabla. Finns bättre, mer funktionella och prisvärdare alternativ.

SNR: 27 (small)/20 (large). Pris: 69 kronor (inklusive förvaringsetui). Mer info: www.killnoise.com


Mack's Ear Seals

Macks-Ear-Seals

Mack´s Ear Seals är ett par tvättbara och återanvändningsbara silikonproppar. Lämpar sig bäst för dig som står vid sidan av som exempelvis publik vid något motorevent. Dessa rekommenderas inte att bära under hjälmen, då propparnas ändar sticker ut för mycket och tar i hjälmen. Dämpar det värsta oljudet, men du hör fortfarande tal och musik bra. Sitter ihop parvis med ett snöre, som går att ta bort.

SNR: 27 dB. Pris: 49 kronor. Mer info: www.macksearplugs.com


Happy Ears

Happy-Ears

Happy Ears är en ny svensk öronpropp som är speciellt framtagen för personer som har höga krav på ljudupplevelsen och samtidigt vill skydda sin hörsel från farliga ljud. Kapar det värsta oljudet, utan att ljudet upplevs som förvanskat, "burkigt" eller allt för dämpat. Bra för dig som vill kunna

höra tal och ljud i omgivningen men ändå skydda hörseln från farligt högt ljud. Går att tvätta och använda om och om igen. Svåra att få ur om man råkar pressa in aningen för långt. Prisvärda.

SNR: 22 dB. Pris: 49 kronor. Mer info: www.happyears.seE-A-R Classic

E-A-R-Classic

Cylinderformad skumpropp av engångsmodell. Klassisk modell som är mycket vanligt förekom- mande på arbetsplatser. Dämpar tämligen effektivt. Expanderar ganska fort och pressar lite hårdare än exempelvis syskonmodellen "Classic Soft" och om du stoppar in och tar ut dessa många gånger under en dag kan du räkna med ömmande hörselgångar. Annars prisvärd och bra propp som skydder din hörsel på ett bra och billigt vis.

SNR 28 dB. Pris: 1.50 kronor. Mer info: www.3m.se


E-A-R Classic Soft

E-A-R-Classic-Soft

Classic Soft från EAR är säkerligen en välbekant modell för många. Dessa cylinderformade skum- proppar ger en bekväm, effektiv tätning samtidigt som de bara utsätter hörselgången för lätt tryck. Propparna är lätta att sätta in och ger ett utmärkt skydd. Dämpar effektivt över alla frekvenser,

men ger en burkig ljudbild som kan upplevas störande. Se upp så att du inte pressar in dessa för långt, för då kan de vara svåra att få ur.

SNR: 36 dB. Pris: 2 kronor. Mer info: www.3m.se


E-A-R Soft FX

E-A-R-Soft-FX

Konformade proppar av polyuretanskum som utvidgar sig långsamt. Den mjuka koniska formen gör dem lätta att sätta in och bekväma att använda. Känns knappt att de är på plats, bortsett från att det är tyst. Även tämligen enkla att få ur. De proppar som i testet har den högst SNR-märknin- gen (39 db), och även de proppar som upplevs vara de som dämpar bäst. Med dessa på plats hörs inte mycket att vare sig motorljud, musik eller tal. Totalt sett en mycket bra, bekväm modell.

SNR: 39 dB. Pris: 2 kronor. Mer info: www.3m.seNorth Decidamp 2

North-Decidamp-2-

Cylinderformade skumproppar av engångsmodell. Klassisk typ av propp som dämpar bra och samtidigt erbjuder helt okej komfort. Utvidgar sig långsamt efter ihoppressning, och är lätta att föra på rätt plats. Däremot kan det vara lurigt att få ur dessa om man råkat pressa in dem för långt.

Bra bullerdämpning överlag, tar bort det värsta oljudet men gör det även svårare att höra vanligt tal och musik.

SNR: 30 dB. Pris: 2 kronor. Mer info: www.northsafety.com


North Deci 4200

North-Deci-4200

North Deci 4200 är klassiskt koniskt formade öronproppar av polyuretanskum som känns beha- gliga mot huden och sitter perfekt i örat. Fyller ut bra i hörselgången och dämpar mycket bra. Med dessa på plats skyddas din hörsel effektivt från farligt högt motorbuller, högljudda personer och annat oljud.

SNR: 33 dB. Pris: 2 kronor. Mer info: www.northsafety.com


3M 1100

3M-1100

Dessa konformade hörselproppar är tillverkade i ett mjukt skumaktigt PU-material som uppges vara icke-allergiframkallande. Trots att de upplevs som ganska hårda till en början är de komfor- tabla och milda mot örats insida. Dämpar bra överlag. Tar bort det värsta motorljudet och andra skarpa höga frekvenser, samtidigt som det är möjligt att höra viss del av tal och musik.

Bra engångsmodell.

SNR: 37 dB. Pris: 2 kronor. Mer info: www.3m.se


Uvex X-Fit

Uvex-X-Fit

Konformade proppar med bra form och "lagom" mjukt skum. X-formen i ytteränden gör att prop- pen expanderar snabbare där, vilket får till följd att proppen inte kommer för långt in i örat samtidigt som det är lättare att greppa för att få ut den.Trots att dessa har en ganska hög SNR-märkning

(37 dB) är upplevelsen inte att de dämpar så mycket. Helt okej propp, om du vill dämpa det värsta oljudet, men ändå höra tal och en del av exempelvis motorljudet. Finns även med snöre.

SNR: 37 dB. Pris: 2 kronor. Mer info: www.uvex-safety.se