HÄR FÖLJER UTVÄRDERINGEN AV TESTADE HJÄLMLYSEN:


70MM XENON - PM TEKNIK

Strålkastare med 35 watts xenonlampa med 4300 Kelvin i ljustemperatur. 70-millimeters strålkastarhus av aluminiumhus inklusive ställbar hjälmbygel. Den slimmade ballasten monteras lämpligen på snöskotern, alternativt i en midjeväska. Finns även med en större och tyngre ballast och i det fallet kostar strålkastarkittet 1775 kronor. Lampan ger ifrån sig ett ganska vitt sken och med en bra koncentration på ljuskäglan, utan störande döda punkter. Bra räckvidd. Enbart strålkastaren väger 167 gram, medan komplett enhet väger 601 gram. Bra ljus för pengarna.

Modellnamn: 70 mm Xenon 91235-s Lampa: Xenon, 35 Watt, 4300 K.

Vikt (uppmätt): 167 gram (strålkastare inklusive hjälmfäste). 601 gram (komplett enhet med drivdon).

Övrigt: Vurpkontakt finns som tillbehör. Pris: 1895 kronor. Mer info: www.pmteknik.se


 

DX75 - HELMETLIGHT

DX75-dubbel-xenon

Dubbellyse där de två strålkastarna har olika spridningsvinklar. En mer koncentrerad (12-graders vinkel) för en smal och lång ljusbild och där den andra har en vidare ljusbild spridning (30 grader). Xenonlamporna är monterade inuti varsitt aluminiumhus med 75 millimeters ljusöppning. Säljs som ett komplett kit med fästen för hjälm och kablage med vurpkontakt. Strålkastare med monteringsbåge väger tillsammans 248 gram. Påkostad modell som känns gedigen med snygga och proffsiga detaljer. Bra ljus med en rejäl räckvidd i kombination med bra bredd.

Modellnamn: DX75 Lampor: 2 stycken Xenon, 35 Watt, 4300 K. Spridningsvinkel: 12 och 30 grader

Vikt (uppmätt): 248 gram (strålkastarna inklusive hjälmfäste). 748 gram (komplett enhet med drivdon).

Övrigt: Vurpkontakt ingår. Pris: 4390 kronor. Mer info: www.oljebaren.se


 

BX68 XENON - HELMETLIGHT

BX68-helmetlight

Xenonstrålkastare med lite bredare ljusbild. Tappar lite i räckvidd i jämförelse med exempelvis sitt större syskon DX75. Lampans färgtemperatur angs till 4300 Kelvin vilket i praktiken innebär ett ganska vitt sken. Testets lättviktare där strålkastaren inklusive hjälmfäste väger endast 94 gram. Tack vare slimmad ballast väger komplett enhet endast 345 gram. Mycket prisvärd modell som ger dig rejält med ljus för pengarna. Kommer med hjälmfäste som antingen monteras med kardborrefäste eller skruvas fast på hjälmens skärm. Att vurpkontakt ingår och det faktum att den väger minst ger pluspoäng.

Modellnamn: BX68 Lampa: Xenon, 35 Watt, 4300 K. Spridningsvinkel: 20 grader

Vikt (uppmätt): 94 gram (strålkastare inklusive hjälmfäste). 345 gram (komplett enhet).

Övrigt: Kardborrfäste och vurpkontakt ingår. Pris: 1990 kronor. Mer info: www.oljebaren.se


 

MEGALIGHT XENON WIDE

Megalight-R68-bred-kit

Strålkastare med aluminiumreflektor, härdat klarglas och 35 watts Osram D2S Xenonlampa. Tändmodul ingjuten hos lampkontakt. Minimal ballast som endast väger 84 gram. I köpet ingår även en skyddshuv av anodiserad aluminium, samt komplett kabelsats med strömbrytare. Fäste med dubbla skruvhål för montage på hjälmens skärm. Trots hög angiven färgtemperatur ger denna lampa ett ganska gulaktigt sken. Testets lägsta totalvikt. Pluspoäng för skyddshuven, som minskar risken för skador på strålkastaren markant.

Modellnamn: MegaLight Xenon HID R68 Wide Lampa: Xenon, D2S, 35 Watt, 4250 K.

Vikt (uppmätt): 135 gram (strålkastare inklusive hjälmfäste). 295 gram (komplett enhet).

Övrigt: Vurpkontakt ingår. Pris: 3795 kronor. Mer info: www.bizzlight.se


 

MEGALIGHT XENON SPOT

Megalight-R68-Spot

Mer riktad ljusbild än dess syskonmodell ger en längre räckvidd. Även i detta fallet har ljuset en gulaktig ton som är behaglig för ögonen och där övergången till mörka omgivningen inte blir så stor. Strålkastare med aluminiumreflektor och 35 watts Xenonlampa. Skyddshuv av aluminium, hjälmfäste samt komplett kabelsats med strömbrytare. Slimmad ballast som endast väger 84 gram. Testets lägsta totalvikt.

Modellnamn: MegaLight Xenon HID R68 Spot Lampa: Xenon, 35 Watt, 4250 K. Vikt (uppmätt): 135 gram (strålkastare inklusive hjälmfäste). 295 gram (komplett enhet). Övrigt: Vurpkontakt ingår.

Pris: 3795 kronor. Mer info: www.bizzlight.se


 

ILLUMIN 6 LED

Illumin-6led

LED-strålkastare som ger kraftigt vitt ljus med lång ljusbild och bra spridning vilket passar bäst för körning i exempelvis tätare skog där tempot är lägre. Enkel montering tack vare att allt sitter integrerat hos strålkastaren. Konstruerad för att få kylning av vind, och lämpar sig inte som arbetsbelysning. Minus för det aningen stora formatet och vikten.

Modellnamn: Illumin 40W LED Lampa: 6 stycken LED, 40 Watt, 5700K. Vikt (uppmätt): 270 gram (komplett enhet). Övrigt: 13 W depåläge. Pris: 3750 kronor. Mer info: www.illumin.se


 

ILLUMIN 8 LED

Illumin-8led

Rektangulär LED-strålkastare med 8 stycken LED som verkligen gör skäl för namnet att förvandla natt till dag. Ger tillräckligt lång ljusbild för att kunna köra i högt tempo, samtidigt som lampan har bra spridning vilket gynnas vid körning i exempelvis tätare skog där tempot är lägre. Lampan innehåller linser som var och en kan ha en spridning på 14 grader, 20 grader eller 30 grader. Tre olika effektlägen finns, där det ena är 13 watts depåläge. Preics som dess syskonmodel är även denna konstruerad för att få kylning av vind, och lämpar sig inte för stillastående arbete. Enkel montering tack vare att allt sitter integrerat hos strålkastaren. Minus för det aningen stora formatet och vikten.

Modellnamn: Illumin 54W LED Lampa: 8 stycken LED, 40 Watt, 5700 K. Vikt (uppmätt): 272 gram (komplett enhet).

Övrigt: 13 W depåläge finns. Pris: 3950 kronor. Mer info: www.illumin.se


 

MAGICSHINE 872 LED

Magicshine872-2

Smidigt hjälmljuskit som har 4 stycken LED som ger ett kraftigt och vitt sken med god spridning. Däremot är räckvidden inte särskilt lång, även om det räcker gott vid exempelvis skogskörning. IP64-klassad vilket betyder att den ska palla för lite regn, men inte ett vakbak. Flera olika effektlägen finns och på en laddning är det möjligt att få ledljus under åtminstone en timme, även om tillverkaren anger det dubbla. Strålkastaren har en diameter på 42 millimeter och är 49 millimeter lång. Dess slimmade format och det faktum att den endast väger endast 135 gram på huvudet inklusive hjälmfäste gör det till en behaglig lampa att bära på huvudet under längre tid. I paketet ingår Li-ion batteripack med tillhörande skyddsväska och laddare. Ett smidigt och prisvärt, men samtidigt lite enklare hjälmlyse som även passar bra för andra former av mörkeraktiviteter.

Modellnamn: Magicshine 872 LED Lampa: 4 stycken LED, CREE XP-G. Vikt (uppmätt): 135 gram (inkl. hjälmfäste). Övrigt: Fyra olika effektlägen, hjälmfäste, pannband och styrfäste ingår. Pris: 1499 kronor. Mer info: www.xxl.se


 

LEDSAVERS HC-X 3W LED

ledsaver-led

Vattentålig pannlampa med en stycken 3 watts LED och rödblinkande lampa baktill. Trots det minimala formatet sprider den ett tämligen skarpt ljussken från sig. I alla fall i närområdet. Någon räckvidd är inte att tala om, och inte heller ljusspridningen åt sidorna är stor. Tillverkaren anger en ljusstyrka på 100 lumen. Lampan är justerbar i vertikalled. Mjukt ställbart huvudband. Drivs med 3 stycken AAA-batterier. Fungerar bra som mekarljus och nödljus att alltid ha med sig på färden.

Modellnamn: LEDSAVERS HC-x 3W LED Lampa: 1 stycken LED, 3 Watt. Vikt (uppmätt): 129 gram (inklusive batterier). Övrigt: Med elastiskt huvudband. Pris: 249 kronor. Mer info: www.kjell.com


 

VISION X SOLSTICE LED WIDE

VisionXSolsticeSP120

Solsticke Solo Pod från Vision X med 10 watts LED med 20 graders spridningsvinkel. Ljusstyrkan är inte jättekraftig och räckvidden på ljuset är inget att hoppa jämfota över, men duger gott som ledljus vid körning i lägre tempo. Solstice Solo Pod ingår i ett smart system där du kan montera och koppla ihop och variera i oändlighet. IP68-klassningen betyder att den ska hålla tätt på ner till 3 meters vattendjup. I tillbehörssortimentet finns exempelvis ett smidigt snabbfäste för hjälm med dubbelhäftande tejp. Dessutom finns uppladdningsbara batteripackar. Finns även som vit modell. Smidig att installera. Lämpar sig bäst som nödljus eller som ledljus vid arbete eller långsammare körning.

Modellnamn: VISION X Solstice Solo POD LED 10W Wide Lampa: 1 stycken LED, 10 Watt. Vikt (uppmätt): 201 gram (inklusive hjälmfäste). Övrigt: Hjälmfäste ingår inte. Pris: 1195 kronor. Mer info: www.bizzlight.se


 

VISION X SOLSTICE LED SPOT

VisionX-solstice-sp110

LED 10 watt med 10 graders spridningsvinkel ger en tämligen koncentrerad ljuskägla. Ljusstyrkan är inte jättekraftig men räckvidden är aningen bättre än Solstice LED Wide som vi också testat. Lämpar sig bäst för körning i lägre tempo. IP68-klassningen betyder att den ska hålla tätt ända ner till 3 meters vattendjup. Plus för att det finns en hel del praktiska tillbehör, som exempelvis ett smidigt snabbfäste för hjälm med dubbelhäftande tejp. Dessutom finns

uppladdningsbara batteripackar och ett handtag som förvandlar lampan till ett sökarljus. Finns även som vit modell.

Modellnamn: VISION X Solstice Solo POD LED 10W Spot Lampa: 1 stycken LED, 10 Watt. Vikt (uppmätt): 201 gram (inklusive hjälmfäste). Övrigt: Hjälmfäste ingår inte. Pris: 1195 kronor. Mer info: www.bizzlight.se