Hondapatent: Tankekraft för säkrare motorcykelkörning

I ett nyligen utfärdat Honda-patent litar japanerna på tankens kraft för att kontrollera motorcykeln, där du som förare tänker och maskinen svarar på dina tankesignaler. Patentet föreslår dock att denna teknik är avsedd att kompensera för bristerna hos en förares erfarenhet, inte som en heltäckande körfunktion. Tänk på det mer som ett stöd för mer oerfarna nybörjare, snarare än telepatisk motorcykelkörning.

Grundidén med systemet är ett gränssnitt mellan människa och maskin. Japanerna placerar gränssnittet inuti hjälmen uppe på huvudet. Sensorerna där ska, så att säga, ta upp tankesignalerna och vidarebefordra desse till en central dator.

 

Datorn tolkar dessa tankar och skickar motsvarande signaler till den inbyggda elektroniken. Till exempel adresseras styrdynamikstyrsystemen eller styrningen av motorn. Maskinen stöder sedan förarens önskemål inom ramen för de tekniska möjligheterna. Patentet nämner uttryckligen av körmanövrers som wheelies, stoppies, omkörning, däckspinn, acceleration och bromsning. Naturligtvis bör även handsfree-enheter och navigering också kunna styras med tekniken. Men först och främst är fokus på ökad körsäkerhet.  

Implementeringen av ett motsvarande gränssnitt mellan människa och maskin ligger sannolikt en bit bort i tiden, men det är trots allt intressant att se vad motorcykeltillverkarna har i tankarna.

 

Reportage

Fler artiklar

För några dagar sedan kunde vi presentera den första provkörningen av nya M 1000 R. Nu är det dags att presentera Mikael Samuelssons reportage från...

BMW M 1000 R är baserad på nuvarande S 1000 R och S 1000 RR, som trimmats för att erbjuda prestanda utöver det vanliga. Mikael Samuelsson har...

Sport

Fler artiklar