Årspremiär i Enduro-EM – många svenskar i startfältet

Den nya säsongen av European Enduro Championship, Enduro-EM, startar i helgen, den 6/7 april 2019, i Góis, Portugal (40 km öster om Coimbra). Som vanligt genom tävlingens historia består mästerskapet av fyra olika deltävlingar.

I Portugal kan deltagarna förvänta sig en bana i den bergiga terrängen på cirka 60 kilometer, som ska köras tre gånger respektive tävlingsdag (lördag och söndag). Detta inkluderar tre olika specialsträckor, ett crosstest vid Carvalhinha och två endurotester, varav ett vid Quinta da Capela och ett i närheten av Celavisa.

Tävlingscentrum ligger vid Góis Moto Clubs huvudkontor i Parque do Baiao. Det är inte bara depån som ligger där, utan också den tekniska inspektionen och Parc Fermén, den bevakade parkeringen där de tävlandes motorcyklar måste parkeras över natten.

Nästan 100 förare från 14 olika länder är anmälda till tävlingen i Portugal. Bland dem är en mycket stor andel från Sverige och Finland, som inte räds den långa resan.

Med 25 deltagare är juniorklassen, för förare under 21 år, med de små 125cm3-maskinerna, den starkaste gruppen i fältet, vilket inte är överraskande:

Europeiska mästerskapet är inte bara för toppförare, utan också som ett sätt att ge unga människor lätt tillgång till internationell racing. För den här mästerskapsklassen krävs endast att föraren innehar nationell tävlingslicens.

Förra årets mästare, Roni Kytönen från Finland, har skiftat till den tuffa juniorklassen för förare upp till 23 år för den här säsongen.

För alla er som inte kan vara på plats erbjuds live-tidtagning på nätet:   http://www.timingpro.com/scores2_mysql.php?ID_PROVA=250

Mer information och tävlingsscheman, resultat och länkar, finns på den officiella hemsidan: http://european-enduro.com/

Datum 2019

6/7 april Góis / Portugal (www.goismotoclube.pt/)

25/26 maj Brenzo / Slovakien (www.bmt1.sk)

29/30 juni Madona / Lettland (www.lamsf.lv/en/sports

6-8 september Heinola / Finland (www.hemk.net)

Liksom i 2018-säsongen kommer finalen i Finland att köras under tre dagar med traditionell tävling, med ett avslutande motocrossrace.

Reportage

Fler artiklar

Sport

Fler artiklar

En prolog, tolv etapper, 4800 kilometer specialsträckor, två loop-etapper och en maratonetapp är några av de viktigaste detaljerna som arrangören...