Under helgen kördes Lag VM i Motocross på Franciacorta i Italien. Omkring 90.000 åskådare rapporterades vara på plats och kunde njuta av actionspäckad underhållning och ett strålande vackert väder. Här kan du läsa hur det gick för svenskarna och se mängder av bilder från tävlingen.

BILDGALLERI LÄNGRE NER

Efter lördagens kvalheat stod det klart att Sverige var 16:e lag och därmed direktkvalificerade till söndagens finaler.

RACE 1 (MX1 + MX2)

I första racet var det hemmaföraren Antonio Cairoli (ITA) som tog täten efter ett fantastiskt utsläpp. Chad Reed (AUS) och Jonathan Barragan (SPA) låg hack i häl in i första kurvan.

Vid första varvningen passerade Andreas Hultman (Honda) som 23:a och Filip Thuresson (Suzuki) som 28:e förare. Dessvärre körde Filip Thuresson omkull på andra varvet och skadade axeln så pass att han tvingades utgå från heatet.

Heatet avslutades med att Cairoli körde hem segern, tätt följd av australiensaren Chad Reed. På tredje plats kom Ryan Dunge från USA.

Andreas Hultman fick till en till synes bra flyt i körningen och slutade på en 20:e plats.

RACE 2 (MX2 + Open)

Filip THuresson led av sin axelskada så till den grad att han inte kunde starta i söndagens andra race. Istället var det Tom Söderström (Kawasaki) som ensam fick försvara de svenska färgerna så gott han kunde.

I det här racet var det Nya Zeeländaren Scott Columb som var snabbast iväg efter att startgrinden föll, före Gautier Paulin (FRA) och Tanel Leok (EST).  Men snart tog Gautier Paulin han om ledningen följd av amerikanaren Ivan Tedesco som klättrat upp till andra plats.

Tom Söderström varvade som 26:a för att ytterligare två varv senare ha avancerat till 24:e plats. Tyvärr tvingades Tom bryta på tionde varvet efter att han fått ett kraftigt stenskott på handen tidigare i racet. Smärtan var olidlig och handen fungerade inte längre som den skulle. Och nu fanns det inte någon svenska kvar i racet längre...

Efter en spännande avslutning var det den franske Kawasakiföraren Gautier Paulin som körde hem segern, före italienaren David Philippaerts (Yamaha) och den amerikanske Hondaföraren Ivan Tedesco.

RACE 3 ( MX1 + Open)

I det här racet var det Andreas Hultman och Tom Söderström som körde för Sveriges räkning.

Den spanske KTM-föraren Jonathan Barragan tog täten tätt följd av amerikanaren Ryan Dungey (Suzuki), belgaren Steve Ramon (Suzuki) och den franske Kawasakiföraren Steven Frossard. Bakom dessa förare uppstod en startkrasch som drog med sig många förare i fallet, och bland annat Antonio Cairoli (ITA) och Anti Pyrhonen (FIN) tvingades bryta till följd av denna.

Vid första varvningen låg både Tom Söderström och Andreas Hultman runt 20 placering. Kort därefter hade Andreas Hultman avancerat till 15:e placering. Efter en omkullkörning slog han i foten och tappade några placeringar, men var snabbt på hjulen igen.

Även Tom körde omkull i inledningen av racet, men väl på hjulen fick han upp ett härligt tempo och lyckades plocka några placeringar. Dessvärre blev smärtorna i den skadade handen honom övermäktiga efter ytterligare en vurpa, och Tom bröt därmed racet.

Andreas Hultman hade nu fått till ett härligt flyt i körningen och sågs köra om den ena föraren efter den andra. Under sex varv avancerade Andreas från 29:e till 18:e placering. Efter en häftig fajt med schweizaren Gregory Wicht kunde till sist Andreas köra i mål på en härlig 17:e plats.

Amerikanaren Ryan Dungey vann racet före Steve Ramon (Bel) och David Philippaerts (ITA). Därmed stod det klart att USA säkrade segern före Frankrike och Belgien på tredje plats, medan Italien kom först på 6:e plats.

Sverige fick nöja sig med en hedrande 19:e plats, före Finland på 20:e plats.