Även när situationen såg ut som värst skapade Marquez magi för att ta en sensationell sjunde seger i helgens MotoGP på tyska Sachsenring.

Väderförhållandena hade förbättrat sig efter Moto2-racet, men korta skurar av regn drabbade Sachsenring då MotoGP-förarna väntade i depån. Racet förklarades vått, men när racingen väl kom igång fanns det nästan inga ytterligare tecken på regn, vilket gjorde däckvalet viktigare än någonsin.

Då racet drog igång dök Andrea Dovizioso (Ducati Team) och Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) upp som de två favoriterna. Dovizioso hade öppnat upp en ledning på nästan två sekunder då banan började torka, och förarna börja överväga byte av motorcykel. Andrea Iannone (Ducati Team) var den första föraren att svänga in i depån för att dra vidare med mellanhårda däck, på varv 12. Under de följande varven gjorde större delen av startfältet detsamma, och valen varierade mellan allt från slicks till mellanhårda däckskombinationer.

Marc Márquez (Repsol Honda Team) kunde helt enkelt inte matcha tempot hos de ledande förarna under inledningen av racet, och hade en kamp med Hector Barbera (Avintia Racing) om femteplatsen. Det var tydligt att han hade problem, och vid ett tillfälle for han av banan vid kurva 8 men hade turen att hålla sig upprätt. På varv 17 körde han in i depån för att skifta till slicks. Det visade sig vara ett mästerval, då hans varvtider omedelbart var fyra sekunder snabbare än de på regndäck, och hans tempo ökade. Med sex varv kvar tog han ledningen och drog vidare för att ta sin sjunde raka seger på Sachsenring, och utökade sin ledning i toppen av mästerskapet ytterligare.

Varv efter varv torkade banan och varv efter varv körde Cal Crutchlow (LCR Honda) snabbare och snabbare. Britten befann sig på fjärde position på varv 19, då flera förare begav sig in i depån, medan Crutchlow fortfarande körde vidare med sina regndäck. Han följde Dovizioso in i depån strax därefter, och återanslöt med sin tidigare teamkamrat för att slåss om en plats på pallen. Efter att ha valt slicks befann sig Crutchlow precis bakom Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich) för att lite senare bromsa sig förbi till andraplatsen och få kliva upp på pallen för första gången sedan Argentina 2015.

Scott Redding var allt annan än nöjd när han blev omkörd av Andrea Dovizioso, och förlorade tredjeplatsen på sista varvet. Fjärde plats är fortfarande ett bra resultat för britten, hans näst bästa avslut under ett år där han har plågats av en salig massa tekniska problem. Liksom Redding, valde Iannone att byta till mellanhårda däck och gjorde en del framsteg, men fick i slutändan nöja sig med femte plats.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) knep sjätteplatsen före Jack Miller (Estrella Galicien 0,0 Marc VDS), där den australiensiska föraren var den sista att skifta däck.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) var stark från början, men väntade tills Dovizioso och Crutchlow, med vilka han duellerade mot, hade återkommit från depån. Som ett resultat slutade han på åttonde plats, och närmade sig visserligen sin teamkamrat i mästerskapsställningen men förlorade mark till Marquez ännu en gång.

Jorge Lorenzos (Movistar Yamaha MotoGP) helg var ingen höjdare. Den regerande MotoGP-mästaren var inom topp tio under tävlingens inledning, men precis som i Assen började han blekna allt eftersom tävlingen fortlöpte och långsamt tappade placeringar. Det slutade till och med ännu värre än i Assen, och Lorenzo tog en enda poäng i och med sin 15:e plats.

Danilo Petrucci rykte som en specialist i våta förhållanden fortsatte att växa i Tyskland. "Petrux" tog snabbt ledningen, tills han kraschade vid kurva 3 på varv 11, han körde in i depån precis då hojen han kraschat med började brinna. Han utgick slutligen från tävlingen, vilket var ett tråkigt slut på ett race med så mycket potential.

Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) kraschade medan han jagade Marquez, vilket satte stopp för hans tidigare svit med att plocka poäng i varje race.

Lokale föraren Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini) var tvungen att stå över hemmaracet efter en krasch under uppvärmningen. Han fördes till det lokala sjukhuset för en datortomografi efter att ha dragit på sig en hjärnskakning i samband med kraschen.

Marc Marquez leder mästerskapet med sina 170 poäng, före Jorge Lorenzo på andra plats med 122 poäng och Dani Pedrosa som trea med 96 poäng.

Nästa MotoGP körs den 14 augusti på Red Bull Ring i Österrike.