Helgens deltävling i Enduro-VM vid spanska Puerto Lumbreras stod I fullständig kontrast till de betydligt kyligare förhållandena vid öppningsrundan i 2017 års Enduro-VM i Finland, där förarna fick kämpa hårt i den enormt utmanande, torra terrängen.

Nya vinnare toppade podiet i alla klasser med Matt Phillips (Sherco) som vann sin första seger i EnduroGP-klassen för året. Låst i en duell med Steve Holcombe (Beta) gjorde Matt från Tasmanien tillräckligt för att toppa resultatlistan, mindre än tre sekunder före sin brittiska rival. Steve Holcombe höll dock uppe trycket på Phillips under större delen av dagen och vann tre specialtester inklusive det avslutande Motocross-testet. Nathan Watson (KTM) slutade trea för dagen trots en otäck krasch under det tredje och sista varvet och körde slutligen i mål före sin teamkompis Christophe Nambotin (KTM) med mindre än en och en halv sekund.

Josep Garcia (KTM) säkrade sin första seger någonsin i seniorklassen genom att toppa Enduro 2-klassen framför Jamie McCanney (Yamaha) och Eero Remes (TM). Garcia toppade vart och ett av de tre testerna under första varvet. Sedan kraschade han nära slutet av det tekniska enduro-testet under andra varvet men lyckades ändå behålla sin klassledning för att vinna med 15-sekunders segermarginal. Jamie McCanney hade också en bra dag för att säkra en andraplats. Jamie var snabbast i klassen under två av dagens tester i E2-klassen, och lyckades därmed hålla sig före Eero Remes (TM) - vinnare av säsongens öppningsrunda i Finland. En annan spanjor som hade en bra dag i Puerto Lumbreras var Jonathan Barragan (Gas Gas). Bara 14 sekunder bakom Remes var Gas Gas-föraren den snabbaste tvåtaktsföraren i Enduro 2-klassen. Pascal Rauchenecker (Husqvarna) rundade av de topp-fem före teamkamraten Danny McCanney (Husqvarna), Thomas Oldrati (Husqvarna), Davide Guarneri (Honda), Henric Stigell (Husqvarna) och Jeremy Joly (Beta).

Svenske Yamahaföraren Tommy Sjöström slutade på 15e plats under lördagen.

Konkurrensen var onekligen även tuff i toppen av Junior-klassen där bara 12 sekunder slutligen skilde de fyra bästa förarna åt. Italiens Davide Soreca (Honda) tog slutligen klassvinsten och slutade dagen strax under 8 sekunder före Brad Freeman (Beta). Efter att han inte kunde tävla under säsongsöppnaren i Finland efter en krasch före tävlingen, och trots att han fick kämpa hårt i EJ-klassens damm under hela dagen visade britten på ett imponerande tempo. Sveriges Mikael Persson (Yamaha) slutade på tredje plats för dagen och samlade därmed på sig viktiga VM-poäng. Spaniens Kirian Mirabet (Sherco) , som för ett tag såg ut att köra mot seger slutade på fjärde plats efter en krasch på sista motocrossprovet.

Svenske KTM-föraren Kevin Olsen slutade på 9e plats i juniorklassen under lördagen.

Kampen om segern i tjejernas klass såg Laia Sanz (KTM) och Maria Franke (KTM) distansera sig en del från tredjeplacerade Jane Daniels (Husqvarna) med mer än två minuter. Efter att Sanz var snabbaste tjej under fredagskvällens Akrapovic SuperTest gjorde hon ett misstag i lördagens första Extremtest och fick se sig omkörd av Frankke innan paret blev låst i dagslång strid. Även om det var Franke som kammade hem flest testsegrar så vann Sanz så småningom med 10 sekunders segermarginal, mycket tack vare hennes överlägsna tempo under Enduro-testet.

Italienske Andrea Verona (TM) vann 125cc ungdomsklassen, 20 sekunder före chilenska Ruy Barbosa (Husqvarna) med fransmannen Leo Le Quere (TM) som slutade på tredje plats. Svenske KTM-föraren Calle Johansson slutade sjua i klassen. Emil Jonsson (Yamaha) bröt på grund av tekniska problem.

Dag 2

Hårt uppvaktad hela dagen av både Christophe Nambotin (KTM) och Steve Holcombe (Beta), vann Matt Phillips (Sherco) slutligen söndagens race i Spaniens EnduroGP. Han vann segern med endast 0,29 sekunders marginal före Nambotin med Holcombe mindre än en sekund där bakom i vad som var en dagslång spännande kamp i EnduroGP-klassen. Precis som under lördagen, dag 1, var förhållandena i Puerto Lumbreras otroligt tuffa, där den torra och dammiga marken som erbjöd förarna minimalt med vila, särskilt under extremtestet. Med dagen förkortad till lite över två varv, istället för tre hela varv, visade sig andra stoppet i 2017 års Enduro-VM vara synnerligen krävande.

Eero Remes (TM) toppade Enduro 2-klassen under dag två. Medan lördagens klassegrare Josep Garcia (KTM) drabbades av några tekniska problem, passade Remes på att öppna upp vad som blev en tämligen ordentlig ledning på toppen av 250cc-klassen. Efter att ha vunnit fyra av dagens sju specialprov paketerade Remes sin tredje dagsvinst, av fyra möjliga, för att utöka sin ledning i E2-mästerskapet. Andraplatsen under dag två gick till Jamie McCanney (Yamaha), som med sin tredjeplats under lördagen avslutade en solid helg. Han slutade åtta sekunder före sin bror Danny. Danny (Husqvarna) som kämpade med den torra, hala och oförutsägbara terrängen under dag ett fick bättre fart under dag två för att sluta som trea i klassen före teamkamraten Pascal Rauchenecker (Husqvarna) medan lördagens klassvinnare Josep Garcia (KTM) körde i mål som femma.

Precis som under lördagen körde svenske Yamahaföraren Tommy Sjöström i mål på 15e plats.

Efter att ha slutat som tvåa i Junior-klassen under lördagen fick Brad Freeman bättre utdelning under söndagen och vann sin första världsmästerskapsdagsvinst. Efter att ha vunnit fyra av dagens tester placerade sig Brad cirka 12 sekunder före svenske Mikael Persson (Yamaha) på andra plats, som bättrade på sig ytterligare från lördagens tredjeplacering, med lördagens vinnare Davide Soreca (Honda) på tredje plats. Med Matteo Cavallo (Beta) som fyra var den bästa spanska i Junior-klassen Kirian Mirabet (Sherco) på femte plats. Svenske KTM-föraren Kevin Olsen bröt tävlingen

Laia Sanz (KTM) toppade tre av dagens tester, hårt uppvaktad av Tysklands Maria Frank (KTM), där slutligen bara 21 sekunder separerade paret. Precis som under lördagen slutade Jane Daniels (Husqvarna) på tredje plats i klassen.

Italiens Andrea Verona (TM) vann segern i 125cc ungdoms-klassen och avslutade nära en halv minut före Frankrikes Leo le Quere (TM). Tredjeplatsen gick till chilenska Ruy Barbosa (Husqvarna). Calle Johansson tvingades bryta.

2017 års Enduro-VM rullar nu vidare till EnduroGP i Italien, närmare bestämt vid Spoleto den 26-28 maj.