Det har gått sju säsonger sedan en mycket ung Marc Marquez, då endast 15 år gammal, tog sina första steg in i VM år 2008. Det har onekligen var tillräckligt med tid för Repsol Honda-föraren att imponera och förvåna med många milstolpar, och vinna fyra VM-titlar - en i 125cc (2010), en i Moto2 (2012) och två i MotoGP (2013 och 2014) - under de senaste 5 åren. Samtidigt har han vunnit oöverträffade utmärkelser för någon så pass ung. Johan Ahlberg från Fastbikes.se fick ett eftertraktat möte med honom och passade på att söka svar på några frågor. Här kan du kolla in intervjun.

Längre ner kan du läsa en intervju med Marc  översatt till svenska..

 

 

Motegi i Japan var skådeplats för en fjärde VM-titel för Marc Marquez. Den spanske Repsol Honda team-föraren försvarade framgångsrikt sin titel i MotoGP vid första möjliga tillfälle. Trots misstag i de två senaste starterna, presterade Marquez i storslagen stil för att lämna de flesta av sina rivaler utan chans att komma ikapp honom och kunde fira i stil, och det med tävlingarna i Australien, Malaysia och Valencia kvar att köra i mästerskapskalendern.

15 JAPAN_14_REPSOL_CARRERA_15

 

Är det svårare att vinna ett VM än att ta 10 raka segrar?

"Sanningen är att misstagen under de senaste racen har gjort att jag uppskattar VM-segern mer, eftersom den första delen av säsongen var mycket bra, men det verkade som om titeln inte ville komma. Jag gjorde en del misstag, kanske orsakade av ett överskott av självförtroende att veta att jag hade en betydande fördel. Dessa tidiga segrar tillät mig lyxen att ta lite mer risker än vanligt. Men jag var mycket tydligt med att jag ville vinna titeln här, hemma hos Honda, och det är också mycket trevligt. "

15Japon14MgpWC JOC4444

 

Du har vunnit fyra VM på 5 år. Får du intrycket av att ditt liv går i ett rasande tempo?

"Jag tror inte att jag inser det. Viktigast av allt är att jag njuter här och nu, eftersom man aldrig vet vad som kommer att hända i morgon. Vi har vunnit titeln och vi måste fira detta, som vi gör efter varje seger. Det är mycket trevligt att dela denna glädje med teamet. "

15Japon14MgpWC JOC5039

 

Vad utmärker sig om var och en av de titlar som du har vunnit under din karriär?

"Självklart är varje titel speciell – Var och en har sina stunder. 125cc-titeln var den första och det är alltid mycket spännande. Det var också svårare eftersom jag var tvungen att vinna den i sista racet. Moto2-titeln var tillfredsställande och hade också en gnutta av ilska med i bilden, efter vad som hade hänt föregående år – då jag var skadad under fem månader. Det första året i MotoGP var en stor överraskning. Och den senaste titeln är för att tacka Honda, som lät mig ta med allt mitt folk – mitt team – vilket ger en härlig atmosfär i depån".

15 JAPAN_14_REPSOL_CARRERA_34

 

Vad har du förbättrat från förra året?

"Du försöker att utvecklas inom alla aspekter, men det är sant att jag har anpassat mig mycket bättre till motorcykeln-förare-paketet. Vi har utvecklat ett chassi som är mer fokuserat på vår körstil och det har hjälpt mig att koncentrera mig mer på att förbättra mig som förare, och inte så mycket på att göra motorcykeln bättre. "

15Japon14MgpWC G105845

 

 

 

Hur kommer du göra för att hitta motivationen att behålla titeln nästa säsong?

"Du hittar motivationen överallt, särskilt efter ett lyckat år. Du försöker hålla samma form och framsteg samtidigt som teamet också stöttar dig."

15Japon14MgpWC JOC5929_1_

 

Vad är dina planer för vinteruppehållet?

"Jag har inte tänkt på det än! jag ville inte slösa min tid på andra saker; Jag ville bara fokusera på mästerskapet."