Arrangören av GGN Nordic Sport & Event går nu in på sitt tredje år som ansvariga för genomförandet av endurotävlongen Gotland Grand National, GGN, men tävlingen fyller 32 år. Företaget som numera driver tävlingen har satsat på några nyheter varje år och 2015 blir inget undantag. Bland annat införs en ny klass för elmotorcyklar.

 

Ny klass för Elmotorcyklar

-Vi har tagit beslut på att införa en helt egen klass och start av elmotorcyklar inför 2015. Det kommer att bli två starter där vi slår ihop tiderna för en totalsegrare, säger Conny Bohlin VD för Nordic Sport & Event. Att det blir två starter beror på att batteriet måste laddas mellan starterna.

-Eldrivna fordon kommer att öka och utvecklas i snabbare takt nu och då måste vi som arrangör vara med och utveckla även tävlingsmomenten för målgruppen. Det blir en härlig känsla då vi kommer att ha en egen start för dessa MC, och det blir en stor kontrast till motorljudet från de andra 1000-tals endurocyklarna som startar straxt innan, fortsätter Conny Bohlin.

 

Lilla GGN utökas till 2 timmar.

Med tanke på Gotlands geografiska läge i Östersjön där deltagarna tar färjan till Gotland och bor kvar anpassar arangören nu körtiden så att deltagarna får valuta för pengarna. Tidigare har vi sett ett rekord i lilla GGN på 119 anmälda från 2013. I år hoppas arrangören på 150 deltagare och flera utanför Sverige.

-Lilla GGN deltagarna är ju bättre tränade än många motionärer som kör 3 timmar och steget från Lilla GGN till Stora GGN blir mindre då det skiljer endast 1 timme när förarna tar steget upp till Världens största endurotävling, säger Conny Bohlin.

 

Svensk Enduroklassiker utvecklas

Nordic Sport & Event har tillsammans med Stångebro och Ränneslätt som ingår i Svensk Enduroklassiker tagit beslut på att tävlingsformen ska lyftas fram än mer. 2014 var det 550 förare som körde alla tre tävlingarna.

-Nu ska vi lyfta den än mer och skapa en egen ny profil runt den Svenska Enduroklassikern, säger Conny Bohlin.

 

Nordic Extreme Weekend 2015 med ATV, Löpning och MTB.

Helgen efter GGN fortsätter arrangören att utveckla 3 andra sporter. Redan den 30-31 oktober blir det en stor ATV-festival på Tofta Skjutfält. Under fredagen blir det stor mässa och utställningar med ATV ( Fyrhjulingar ) och tillbehör för både sport och lantbruk. Under lördagen blir det 3 klasser med UTV, ATV och QUAD. 2014 Kom det knappt 100 fordon till start och i år räknar arrangören med upp emot 200, vilket innebär att det är den största ATV-tävlingen i landet.

Den unika banan i GGN-spåret finns ingen annanstans med en blandning av terräng, lera, vatten, hal kalksten, backar och andra överraskningar. Körtiden är 3 timmar och man kör så många varv man hinner, precis som GGN. Prispengar till segraren.

-Den 1 november är det återigen dags för Nordic Extreme Running och Extreme Biking där vi i år räknar med nästan 500 deltagare, säger Conny Bohlin.

Det lär utan tvekan vara en av de tuffaste banorna över en mil för löpare, medans MTB-banan är en fantastisk bana att cykla med både motions och elitklasser.