San Marino-föraren Alex de Angelis från Team e-motion Iodaracing MotoGP kraschade hårt under lördagens FP4. Hans tillstånd uppges vara kritiskt med bland annat skallskador med inre blödningar, revbensskador och flera skadade ryggkotor.

De Angelis kraschade häftigt halvvägs genom FP4 och flögs med helikopter till Dokkyo Medical University Hospital i Mibu. Han uppgavs då vara medveten och andades för egen maskin.

Alex genomgick en datortomografi under lördagen och fick därefter diagnosen lungkontusion efter den preliminära analysen, ytterligare kontroller avslöjade flera revbensfrakturer. En spinal datortomografi visade frakturer hos flera ryggkotor.

Under söndagsmorgonen genomgick De Angelis ytterligare medicinska kontroller på Dokkyo Medical University Hospital. En MRI utfördes, vilket visade på en intrakraniell blödning, det vill säga en blödning innanför skallbenet. Något som måste utvärderas mer ingående och Alex kommer att genomgå en neurokirurgisk utvärdering senare. Dr. Michele Zasa från Clinica Mobile kommer att stanna med föraren under de närmaste dagarna, för att följa den kliniska utvecklingen av De Angelis.

MotoGP Medical Director Michele Macchiagodena kommenterar: "Alex genomgick en skall-datortomografi på lördagen som gav negativa resultat - och ytterligare kontroller i dag med MRI visade att han lider av en intrakraniell blödning - hans tillstånd är kritiskt och han måste övervakas noga. Han är för närvarande nedsövd. Hans vitala organ är stabila, men vi måste hålla ett öga på blödningen, och inom de närmaste 24/48 timmarna ta beslut om ytterligare åtgärder krävs. ”