Polisen i Södertälje fick en hel del uppmärksamhet då de under februari månad gick ut och meddelade att de aktivt skulle ta tag i problemet med alla personer som dröjer sig kvar i mitt- eller vänsterfilen även efter en omkörning. Under den uppmärksammade kampanjen bötfälldes 21 personer.

Under två dagar i början av februari 2015 punktbevakade fyra polispatruller den trefiliga vägen mellan Södertälje och Botkyrka med fokus på de trafikanter som felaktigt uppehöll sig i mittfilen. Totalt bötfälldes 21 förare, där 19 uppehöll sig i mittfilen och två körde om i högerfilen.

Polisens punktmakering välkomnades av många, men fick även hård kritik från andra. Att ligga kvar i mittfilen utan anledning gör att omkörningarna blir mer komplicerade, längre, tidskrävande och farligare. Dessutom lägger det grunden till irritation och att andra personer felaktigt ser sig ”tvingade” att köra om till höger…

– Det är beklagligt att man inte har förstått att fordon ska framföras till höger, när man tagit körkort en gång i tiden. Det här är inget nytt, kommenterade Polisens presstalesman Kjell Lindgren på SvD.se.

 

Johan, Stationsbefäl hos Polisen i Södertälje skriver följande: "En vanlig dag ligger 3/4 delar av trafiken i mittkörfältet eller vänster körfält medan det högra är mer eller mindre tomt. Detta har gjort att farliga omkörningar till höger har blivit väldigt vanliga.

Vad gäller då?: På motorväg skall fordon föras i det körfält som är längst till höger i färdriktningen. Förare skall underlätta omkörning dvs hålla till höger. Vidare skall man underlätta för andra fordon som kör in på motorvägen. Även den som kör in på motorvägen skall anpassa sin hastighet för att anpassa sig till trafiken på motorvägen. Båda förarna har alltså väjningsplikt vilket gör att högerregeln kommer i fråga. 

Omkörning till höger på motorväg är enbart tillåtet vid två tillfällen dels köbildning(som kö menas inte att fordonen framför "enbart" kör i 100 km/h) dels då det högra körfältet är markerat såsom avfart och föraren avser köra av på denna.

Detaljer finns att läsa i Trafikförordningen(TrF).

Slutsats: När du kör på motorvägen, håll till höger för att underlätta omkörningar, byt till mittkörfältet för att släppa in trafik på motorvägen.

Kör försiktigt och visa hänsyn i trafiken."