En uppmaning som kan rädda liv sätts nu upp vid Trafikverkets järnvägsövergångar. Rådet till tbilister som blivit stående på övergången mellan fällda bommar är: Kör igenom bommen! För Motorcyklister är det antaligen bäst att helt sonika överge motorcykeln om det inte går att ta sig förbi bommarna på annat vis...

Varje år är det 16 personer som dör eller skadas svårt i olyckor vid järnvägsövergångar, enligt Trafikverkets statistik. ”Kör igenom bommen” är en enkel åtgärd för att öka säkerheten vid järnvägsövergångar. Uppmaningen står på bommarnas baksida. 

–I en stressad situation kan det vara svårt att fatta rätt beslut. Texten ”Kör igenom bommen” hjälper trafikanten att samla tankarna. Många tror inte att det går att köra igenom bommarna, men de ger vika, säger Olle Mornell, förvaltningsledare i Trafikverket. 


Bommar som inte fälls upp, ljud- eller ljussignaler som inte fungerar stör trafiken och är farliga.Järnvägsövergångar har därför försetts med uppgifter om telefonnummer dit trafikanter kan ringa om det är fel på bommarna. Uppgifterna finns på baksidan av kryssmärkena. Där finns även ett femsiffrigt id-nummer som är unikt för platsen.

–Vi är väldigt tacksamma om trafikanter ringer för att rapportera fel eller brister. Då kan vi snabbare åtgärda tekniska fel. Den som väljer att ringa hemifrån bör komma ihåg det femsiffriga id-numret, eftersom vi då vet exakt vilken plats det gäller, säger Olle Mornell.