Molot från ryska Chak motors är en kraftigt modifierad, och lättad, Honda CBR1000RR Fireblade, som sägs vara världens säkraste motorcykel. Med sofistikerad teknologi, såsom ABS-bromsar med radarkontrollerad PEBS, LDWS, död-vinkel-detektor, gyroskop och en så kallad ”svart låda” som loggar mängder av uppgifter under körningen.

Först om främst har Chak motors försett modellen med LED-belysning rakt igenom, både för minskad vikt, men även för att man menar att det gör att motorcykeln syns bättre.

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR STÖRRE EXEMPLAR...

molotfront

 

Med tanke på att människan inte alltid fattar tillräckligt snabba och bra beslut har modellen försetts med ”Predictive Emergency Braking System (PEBS), som i första hand ska varna dig om du kommer för nära ett fordon framför dig, med varningsljus och en lättare vibration i styret. Om du ändå inte reagerar kommer PEBS att skicka ut en ännu kraftigare vibration i styret samtidigt som systemet automatiskt aktiverar bromsarna en aning. Om du ändå inte bromsar för ett eventuellt hinder kommer PEBS aktivera full bromskraft för att få stopp på motorcykeln per automatik. I en situation med en plötslig och överhängade fara, då exempelvis ett fordon bromsar kraftigt framför dig, kommer PEBS att kliva in med full bromsverkan (assistrerad av ABS-systemet).

molot

 

Det finns även en säkerhetsfunktion som slår från gasen om systemet detekterar en farlig situation (detta kan kopplas från). Vidare finns givare på vardera sida hos bakdelen, som känner av om något annat fordon i närheten. Då du blinkar för att svänga kommer systemet att varna dig med en varningslampa hos respektive backspegel och en vibration hos styret, om ett fordon finns inom ”döda-vinkeln”.

molotovan

 

För säkerhets skull finns även ”Lane Departure Warning System” (LDWS) som varnar om du skulle råka ”glida över” från din fil till en annan utan att använda blinkers. Systemet stängs av per automatik så fort blinkers används.

molot3

 

Dessutom kommer modellen med HD-kameror fram och bak som filmar och lagrar allt som rör sig inom synhåll, även då maskinen står parkerad.

molot4

 

 

Företaget har angett att det handlar om en 2015-version, och att samtliga modeller kommer att byggas för hand i ryska St. Petersburg...